Reading

Reading: De wandelhoer – Iny Lorentz

de_wandelhoer

Konstanz, het jaar 1414. Marie, de enige dochter van een rijke burger – beeldschoon en nog steeds maagd – wordt aan de vooravond van haar huwelijk beschuldigd van ontucht. Ten onrechte, maar ze wordt de volgende dag gearresteerd, gemarteld en veroordeeld tot verbanning uit haar stad. Nu heeft ze geen andere keuze dan dat te doen waarvan zij werd beschuldigd: om te overleven moet Marie haar lichaam verkopen… Alleen dankzij de gedachte aan wraak blijft ze in leven en verdraagt ze haar lot, want er komt een dag waarop de man die haar zo heeft vernederd zijn tol zal betalen.

De Wandelhoer zal iedere lezer in het hart raken. Het is het spannende en diep ontroerende verhaal van een krachtige vrouw die strijdt voor haar eer.

Bron: https://www.bol.com/nl/p/de-wandelhoer/9200000010425077/?country=BE&suggestionType=browse


Iny Lorentz is een Duits schrijversduo dat al veel historische romans heeft uitgebracht. Inmiddels bestaat de Wandelhoer-saga uit zes delen waarvan er drie verfilmd zijn. Het eerste deel ervan: De wandelhoer kocht ik vorig jaar op het Boekenfestijn en heb het nu pas gelezen. Het eerste deel is het begin van het oneerlijke lot van Marie. Deze maakt van haar een reizende hoer, die van stad naar stad reist voor zaken met mannen die voldoende kunnen neerleggen voor een aantal minuten van plezier.

Gisteren begon ik dit boek en gisteren las ik ook de laatste pagina, zo meeslepend is het verhaal. De vele wendingen in de historische roman,  gesitueerd in het Duitse Konstanz ten tijden dat het deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk der Duitse natie, zorgden ervoor dat ik de 500 pagina’s bleef omslaan om meer te willen weten over de onvoorspelbare worstelingen van Marie. Oneerlijkheden, regels en botsingen tussen kerk & staat zorgen voor nieuwe problemen allemaal gebaseerd op hebzucht, macht en lust. Beweegredenen die nooit verdwijnen (ook niet 600 jaar later in deze huidige eeuw). Afgeleid uit de schets van de maatschappij van 1440, waar het leenstelsel nog bestond, was het absoluut geen goede tijd om een mooi meisje te zijn. Ontvoeringen, verkrachtingen, uithuwelijken en meer van die handelingen die vrouwen als minderwaardig plaatsen (het is frustrerend om te lezen als vrouw, en nog frustrerender om te weten dat zulke praktijken nog steeds plaatsvinden in armere landen).

De wandelhoer is een spannend boek dat over hoop, wraak en ongeluk gaat maar ook vriendschap en kracht. Het neemt je sleeptouw op een avontuur dat niet voorspelbaar is.


Favoriete quote
Marie legde haar hoofd op Hiltruds schouder: ‘Ik ben blij voor je. Ook al zijn we maar hoeren die zelfs veracht worden door diegenen die in de steden als oneerlijke mensen worden beschouwd, we hebben nog altijd onze waardigheid. Als we die niet bewaren, eindigen we werkelijk als stront.’

Iny Lorentz. De wandelhoer. Amsterdam: Xander uitgevers; 2004. 248 p.


Titel: De wandelhoer
Auteur: Iny Lorentz
Uitgeverij: Xander uitgevers
ISBN: 9789401601917
Aantal pagina’s: 503


Lees jij vaak historische boeken?

Advertenties