Reading

Reading: De keukendochter – Jael McHenry

De Keukendochter Jael McHenry.png
De zesentwintigjarige Ginny Selvaggio is anders dan anderen. Ze voelt zich het meest op haar gemak in de keuken. Na de onverwachte dood van haar ouders zoekt Ginny troost bij haar lievelingsrecepten, zoals de broodsoep van haar Italiaanse grootmoeder. Tot haar verbijstering staat plotseling Nonna’s geest voor haar neus, opgeroepen door de krachtige geur van de soep met een geheimzinnige waarschuwing: ‘Laat haar niet…’

Een geest in de keuken is niet Ginny’s enige uitdaging. Haar zus Amanda wil het ouderlijk huis verkopen. Ook vindt ze foto’s van een vreemde vrouw. Hoe meer Ginny ontdekt hoe meer ze gaat koken, de meest overheerlijke familierecepten verschijnen dampend op tafel – met alle gevolgen van dien.

Bron: http://www.thehouseofbooks.com/boeken/romans/jael-mchenry/de-keukendochter

Een boek dat leest als een roman en kookboek tegelijk. Het is geschreven door een voedsel-enthousiast en dat merk je. Een aantal recepten geheel uitgeschreven en de bijhorende beschrijving in verhaal-vorm die je het water in de mond laat lopen. Daarnaast bevat ‘De keukendochter’ heel wat extra’s wat het verhaal interessant en spannend houdt. Buiten het feit dat Ginny’s eten dode familieleden kan oproepen, is er ook nog eens het verrassend element dat ze een een persoon met beperkingen is. Het bovennatuurlijke gemengd met een aspect dat serieus en zeer realistisch is.

Gedurende een hele lange leestijd was ik onder de indruk dat Ginny een mildere vorm van syndroom van Down had vanwege de symptomen als een strikt stramien volgen waarbij niet van het gewoonlijke afgeweken kan worden, situaties vermijden die teveel variabelen kunnen inhouden, snel boos en agressief worden en zich erg hechten aan een bepaalde activiteit en dieren. Hoewel Ginny ook andere “persoonlijkheidstrekken” vertoonde die niet regelmatig met dit syndroom worden gelinkt als geen aanrakingen kunnen verdragen. Uiteindelijk draait het niet zozeer om wat de beperkingen zijn, maar juist wat er wel nog kan en waar men goed in is. Ditzelfde geldt voor het hoofdpersonage. Ik geloof dat het boek een milde aanklacht is tegen de maatschappij die mensen met een syndroom als minder bestempelen aangezien dit een groot deel vormt van het plot. Mensen met een beperking kunnen je soms echt verassen eens ze laten zien wat ze in hun mars hebben.

Het bovennatuurlijke in het verhaal wordt concreet geschetst, zelfs met bepaalde voorwaarden waaraan een verschijning moet voldoen. Dit maakt het makkelijker om te geloven dat het ook werkelijk kan, wat ervoor zorgt dat je meer in het boek wordt gezogen. Dan is er ook nog het concept van omgaan met de dood en hoe mensen elk op hun manier met het verlies van een dierbare omgaan (zelfs Joodse rituelen krijgen in verband hiermee een plaats in het verhaal).

Vanaf het begin wordt je als het ware meegesleurd in een stroomversnelling van opeenvolgende emoties die voorkomen bij een dramatische gebeurtenis als de begrafenis van de ouders. Een gebeurtenis dat een grote impact heeft op het routineuze leven Ginny. Hierdoor wordt ze gedwongen om bepaalde dingen te erkennen en zaken ondernemen die ze nooit had ingebeeld te moeten doen. Ze laat kracht zien en groeit onder de realiteit.
De verschillende uiteenlopende thema’s lopen mooi over in elkaar en tonen ook echt een verband. Het is geen licht leesmateriaal, maar wel een mooie roman die ook de lezer aan het denken zet over deze toch wel zware onderwerpen.


Favoriete quote
Onderwijl lees ik hem voor uit het schrift, over de brede, haast onbegrensde definitie van het woord normaal, een woord dat mensen gebruiken als stoplap, als codewoord, als pleister. ‘Normaal’ betekent niets en tegelijkertijd zoveel.
Ik zeg:’Zie je nou wel?’ Normaal betekent voor iedereen iets anders. Je bent normaal. Maak je geen zorgen. Er is niks aan de hand.

Jael McHenry. De keukendochter. New York:The House of Books;2011. 270-271 p.


Titel: De keukendochter
Auteur: Jael McHenry
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044342048
Aantal pagina’s: 320


Geloof jij in geesten?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s