Personal

Personal: Citytrip Italy – Rome

Personal Citytrip Italy – Rome (20)

Wat kun je allemaal bezichtigen in Rome met een tijdslimiet van drie dagen!? Begin juli vertrok ik voor twee-en-een halve dag naar Rome. Ik hoopte vooral om de hitte en toeristendrukte nog voor te zijn.

S’ avonds landde het vliegtuig van Ryanair op Roma Fiumicino waar ik na even zoeken een busticket naar Rome station Roma Termini verkreeg. Er zijn drie verschillende busmaatschappijen die vertrekken vanaf Fiumicino richting het centrum van Rome, waar T.A.M. er een van is. Het is trouwens voordeliger als je meteen een retourticket aankoopt in de plaats van twee enkeltjes (dan ben je €8 kwijt in tegenstelling tot €12). Na een uur rijden beland je aan het station Roma Termini. Op voorhand had ik al een hotel geregeld via Booking.com, gunstig gelegen  bij het station zodat je na al het reizen niet te ver meer moest wandelen. Let op in Rome geldt wel de regel dat hoe verder van het centrum je uitwijkt, hoe onguurder de buurt wordt (denk afval, daklozen en vreemde geuren).

Hotel Center 3 (Via Achille Grandi 7) is de verst gelegen vestiging van de keten.Een low budget hotel met het minimale aan faciliteiten maar goed genoeg voor een korte citytrip. Het belangrijkste in de keuze was de prijs, ligging en airco!

Die avond werd er niet veel gedaan buiten avondeten. Aangezien het inmiddels al 10 uur was geworden, had het niet veel zin om nog de stad in te trekken op zoek naar een eet-adresje. Het dichtstbijzijnde en gezellig lijkende restaurant was La Taverna Italiana (Viala A. Manzoni 107) waar je de typische Italiaanse gerechten kunt terugvinden. Blijkbaar maken Italianen hun sauzen eerder op basis van eigeel dan op room wat een heel ander smaakeffect geeft. De pizzabodems zijn er trouwens erg dun, tot op het niveau dat je weinig merkt van een bodem.

Personal Citytrip Italy – Rome Trevi FountainPersonal Citytrip Italy – Rome PantheonPersonal Citytrip Italy – Rome (1)Personal Citytrip Italy – Rome (13)Personal Citytrip Italy – Rome (14)Personal Citytrip Italy – Rome (16)Personal Citytrip Italy – Rome Vatican City (2)Personal Citytrip Italy – Rome Vatican City (1)Personal Citytrip Italy – Rome Castel Saint Angelo

De volgende dag was meteen de meest vol geplande dag. Van tevoren had ik al een planning opgesteld met alle trekpleisters langs een route die ik wou bekijken in Rome en de bijhorende nodige toegangsbewijzen online geboekt. Dit is wel een duurdere praktijk want je krijgt er administratiekosten bij, maar dat is beter dan wachten in de rij voor een kaartje in de brandende Italiaanse zon.
De route had ik trouwens zelf in elkaar geknutseld aan de hand van Google maps waar je verschillende punten kunt aangeven. Dit gebaseerd op de must-see plekken, de meest toeristische en op welke plekken ze hebben gefilmd voor de film Angels& Demons.

In volgorde liep ik langs Piazza della republica, Santa Maria Della Vittoria, Museum and Crypt of Capuchins, Scalinata di Trinità dei Monti, Colonna Dell’Immacolata, Trevi Fountain, Pantheon, Piazza Navona, Sant’Agnese in Agone, Santa Maria della Pace, Fontana del Moro en Castel Sant’Angelo om tegen de middag te belanden in Vaticaanstad. Een apart gebied in Rome waar een andere dresscode geldt. Volgens de kledingrichtlijnen om het ruime en indrukwekkende St. Peter’s Square te mogen betreden, horen mannen er een lange broek te dragen en vrouwen rokken die minstens voorbij de knie reiken, hoewel in de praktijk er veel toeristen met minder voorbij de controleposten worden binnengelaten. De Sint-Pietersbasiliek is DE grote kerk van Rome, hoewel erg donker en eentje waar je je klein voelt, heeft het heel wat bezienswaardigheden.
Het was weer wat heen en weer geloop tot ik bij het Musei Vaticani stond, waar het beroemde werk “De Schepping” van Michelangelo in de Sixtijnse kapel is. Blijkbaar is dit een heel eind verder gelegen van de Sint-Pietersbasiliek, enkel was de uitleg van diverse bronnen bij de basiliek allesbehalve duidelijk. Het museum is een waar doolhof van gangen en ruimtes waar iedereen langs dezelfde route wordt geleid. Het is jammer dat de route niet wordt aangegeven met shortcuts, want eigenlijk ben ik helemaal geen musea-persoon. Ik kwam enkel voor de Sixtijnse kapel die uiteraard helemaal op het einde van de route was gelegen en bovendien de enige ruimte was waar je geen foto’s mocht maken.

Na deze ietwat teleurstellend museum bezoek spendeerde ik de rest van de namiddag in het park Villa Borghese. Een goed onderhouden hoog gelegen bomenpark met een mooi uitzicht op Rome.

Tevens heb ik deze dag ook benoemd tot ijsjesdag, want je kunt moeilijk Italië bezoeken zonder Italiaans ijs te hebben geproefd. En je kunt moeilijk Italiaans ijs vergelijken met een ervaring. Ik nam aan dat Gelateria Del Teatro (Via dei Coronari 65) een beroemde luxe-ijszaak was afgaande van de lange rij aan mensen die voor de zaak stonden. Een ijshoorn kost je €3, maar dan kun je wel kiezen uit heel wat speciale smaken. Toch waar je de meeste smaken kunt terugvinden is in Gelateria Della Palma (Via della Maddalena 19/23) daar kun je twijfelen over 150 verschillende smaken! In totaal at ik zo’n vier bollen ijs op een dag.

Personal Citytrip Italy – Rome Vegetable MarketPersonal Citytrip Italy – Rome Colloseum (1)Personal Citytrip Italy – Rome Colloseum (2)Personal Citytrip Italy – Rome Colloseum (3)Personal Citytrip Italy – Rome Fora Romano (1)Personal Citytrip Italy – Rome Fora Romano (2)Personal Citytrip Italy – Rome Fora Romano (4)Personal Citytrip Italy – Rome Fora Romano (5)Personal Citytrip Italy – Rome Fora Romano (3)

Dichtbij het hotel is een kleine eethuisje Puntpo Simply (P. za Cola di Rienzo 86/C) waar ik ’s ochtends ontbijt heb gehaald. Ze hebben een klein assortiment aan huisgemaakte broodjes. Niet veel later vertrok ik naar het Colosseum. Het wordt aangeraden om vroeg te komen aangezien de rijen enkel langer worden naar de middag toe en de zon ook steeds hoger en feller gaat branden op deze open steenvlaktes met weinig schaduw. Voor het Colosseum was de rij het langste en meest verwarrend. Het bestond uit zo’n drie verschillende rijen voor mensen die nog geen ticket hadden, mensen die een Roma pas in hun bezit hadden en mensen die wel een ticket hadden en dan nog mensen die met een groep kwamen. In het gebouw zelf moest ik ook nog in een rij staan om mijn online-ticket om te wisselen in scanbaar ticket. Naar mijn idee had dit veel slimmer geregeld kunnen worden. Het online-ticket Colosseo Foro/Palatino Ridotto te verkrijgen op Coopculture.it is twee dagen geldig vanaf eerste gebruik. Eenmaal binnen en met zicht op de arena is het best imponerend vanwege de hoeveelheid aan gangen, alhoewel het gebouw er van buitenaf ontzagwekkender oogt. Hierna wandelde ik nog op het Forum Romanum. Je moet je eens inbeelden hoe prachtig het zou hebben uitgezien vroeger! Zeker nu je enkel nog geraamtes kunt zien van de tempels en gebouwen. In ieder geval voel je de tijd wel.

Net voor het vertrek naar de luchthaven bootste ik nog op tegen Big Market (Via Flaminia 4), een grote boerenmarkt waar je verse groenten, fruit, kruiden en vis kunt kopen. Daarna was het een opvolging van bus, vliegtuig en auto vooraleer ik weer veilig terug in België was.

Rome was een heuse belevenis, zeker in die tijdsspanne, erg warm en vol met ijsjes maar het wel waard om eens te hebben bezocht!

Advertenties

4 gedachten over “Personal: Citytrip Italy – Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s