Personal

Personal: Hostelling?

Wat komt er in je op als je het woord ‘hostel’ krijgt te horen? Overnachten op een kamer met vreemden, onhygiënische omstandigheden en stekende springveer bedden of ervaringen uitwisselen met soortgenoten en goedkoop ergens verblijven?

Een hostel of met andere woorden een jeugdherberg was oorspronkelijk vooral bedoeld voor jongeren die met een beperkt budget op  vakantie gaan. Tegenwoordig zijn de meeste originele vereisten weggevallen. Zo mogen in veel hostels mensen van alle leeftijden gebruik maken van hostels, soms bestaat er nog een minimumleeftijd van 18 jaar, en mogen er ook families en groepen binnen.

In een hostel krijg je doorgaans een enkele slaapplek in een stapelbed in een slaapruimte waar er nog een 6-12 tal andere liggen. Hoewel er ook opties voor privé-tweepersoonsvertrekken bestaan, vrouwenvertrekken en familiekamers met stapelbedden. Het verblijf kan met of zonder privé-sanitair zijn, wat een toilet en of douche kan inhouden. Veel hostels geven ook de keuze van ontbijt in het verblijf tegen een extra betaling. Het is zeer variabel allemaal maar wat wel blijft is de lage prijs. Toch hoe meer privé opties je verkiest hoe meer de prijs stijgt (m.a.w. hoe meer bedden op een slaapzaal, hoe lager de prijs).

Onlangs heb ik twee keer een Europese hostel-ervaring opgedaan. Eentje in Groningen en een andere in Londen. Aangezien ik van plan ben om nog meer gebruik te maken van hostels in de toekomst deel ik even mijn eerder hostel belevenissen, inpaklijst en mijn tips.


HOSTEL BELEVENISSEN

In het algemeen komt er een bepaald vertrouwen te kijken bij het overnachten in een hostel. Ik spreek met name over het overnachten op een (gemengde) slaapzaal met mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Vragen omtrent ‘hoe veilig zijn mijn spullen dan’ en ‘gaat niemand iets uitspoken tijdens de nacht’ is vrij persoonlijk hoe je daarmee omgaat. Al bij al zijn mijn ervaringen tot nu toe vrij positief. Natuurlijk kun je als lichte slaper de storende geluiden (lees extreem luide snurkers) van je medemensen niet ten zeerste waarderen of de zweetgeur van je bunkie, maar aan de andere kant heb je eenmaal de nacht doorstaan wel goedkoop geslapen. Het is iets aan luxe dat je afgeeft toch het bespaarde bedrag kun je dan uitgeven in de stad van bestemming aan iets leukers.

Bud Gett Hostels : Rademarkt 3-3a, Groningen, 9711 CS, Nederland – €26,40/nacht op een gemengde slaapzaal van 8

24h/7 receptie.
wasgerief waaronder handdoek inbegrepen.
Douche, toilet en wastafel per vertrek.
Optie voor ontbijtbuffet.
Free wi-fi.

Bud Gett Hostel is net iets buiten het centrum gelegen. De slaapzaal was geschikt voor acht maar ik had het geluk om het enkel te moeten delen met twee andere jongemannen. Veel praten kwam er niet bij te kijken aangezien de ene zijn roes/verkoudheid aan het uitslapen was en de ander pas tegen 1u ’s avonds aankwam. Ze waren wel erg stil, wat aangenaam was en omdat ik een plek in de uithoek van de kamer naast het raam had geclaimd, ondervond ik geen last van mogelijke lijfgeuren. Het beddengoed was vergelijkbaar met die van een hotel en de stapelbedden comfortabel met vlak naast elk bed stopcontacten. Ik heb geen gebruik gemaakt van de douche en kwam er trouwens pas laat achter dat die ene deur in het vertrek leidde naar een badkamertje. In Groningen verbleef ik er letterlijk enkel om te overnachten. Ik kwam laat binnen en vertrok weer in alle vroegte.

SoHostel : 91 Dean Street, Soho Londen, Verenigd Koninkrijk – €15,50/nacht op een gemengde slaapzaal van 18 (prijs afhankelijk van reserveringen op een weekdag of in het weekend.)

24h/7 receptie.
Tegen betaling verkrijgen van: wasgerief, ontbijt en hanggslot.
Optie om gebruik te maken van de wasserij.
Drie badkamers per vertrek, maar twee toiletten per vloer.
Eigen activiteiten als karaoke avond en toeristische uitstappen als een “Free walking tour” of pub crawl in samenwerking met de gelijknamige organisatie.
Minimum leeftijd is 18
Free wi-fi.

SoHostel ligt ideaal centraal in het levendige Soho, aanleunend tegen Oxford Street. Aangezien Londen een wereldstad is was de slaapzaal bomvol gepakt maar niet storend. Wat wel storend was, waren de vele snurkers. Het is goed dat ik die twee avonden uit vermoeidheid meteen in slaap viel. Het prettige aan SoHostel is de gemeenschappelijke chill-ruimte met tv, muziek en voldoende zitplekken. De douches waren aan de kleine kant op het randje van claustrofobisch maar het is wel fijn dat ze van binnenuit op slot kunnen. Niet onbelangrijk, de wi-fi is ook van uitstekende kwaliteit.


INPAKLIJST

Wat neem je mee bovenop je normale ingepakte zaken, specifiek om te overleven in een hostel?

Hangslot groot genoeg voor metaaldraden
Handdoek
Wasgerief als shampoo
Hostel kaart als van toepassing


TIPS

Bekijk de in-en uitcheck tijden. Dit om diverse redenen. Soms hebben hostels een avondklok. Soms begint de schoonmaak al voor de uitcheck waardoor er van uitslapen weinig overblijft.

Er bestaan verschillende sites om een hostel te boeken. De prijzen voor eenzelfde hostel kunnen verschillen per site. Ga ook zeker na of er geen bijkomende boekingskosten worden aangerekend. Dit geldt ook voor hotels en anderen. Persoonlijk heb ik enkel ervaring met booking.com.

Hostels zijn veelal gratis annuleerbaar tot op een dag op voorhand. Dit maakt prijzen vergelijken makkelijker doordat je al een bed kunt reserveren terwijl je verder zoekt.

Free wi-fi is haast in elk hostel een standaard geworden. Hoewel ik weet dat er bij een enkele hotel nog een extra betaling wordt gevraagd om de wireless key te krijgen.

Ga de betaalmethodes na: kaart of cash. Er wordt vaak gevraagd om te betalen bij aankomst in de munteenheid van het land.


Gerelateerde artikels

Personal: Citytrip Groningen

Personal: Citytrip Londen

Personal: Reizen, hoe doe je dat?

Handige link

Inpaklijst

Advertenties

2 gedachten over “Personal: Hostelling?

  1. Ik heb altijd goede ervaringen gehad, en eerlijk, ik doe hotelmanagement als studierichting en wil later heel graag in een hostel werken! Je werkt er met jongeren, mensen met een verhaal ook, je leert er zo veel mensen kennen, terwijl je in een hotel super afstandelijk bent. Oke, je hebt wat meer comfort in een hotel, maar uiteindelijk is het enkel om te slapen. Voor dat snurken neem ik altijd een paar oordopjes mee en het is opgelost 😉

    1. Oho! Begrijp je punten helemaal. Hotel is meer op je eigen en je prive-bubbel terwijl je in een hostel niet anders kunt als samenleven en delen. Jah ik zag al een boel met oordopjes, slimme mensen. Dankje voor de inbreng Nele!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s