Personal

Personal: Reizen, hoe doe je dat?

Solo citytrip Travelling alone 101

Eindelijk bijna vakantie en je gaat voor de eerste zelf een vakantie plannen. Hoe pak je dat aan en waar moet je zelfs beginnen? Op welke dingen moet je letten en wat kun je best al op voorhand regelen?

Dat ging er allemaal door mijn hoofd toen ik voor het eerst solo een reis aan het plannen was. Nu heb ik al heel wat ervaring van eerdere vakanties, gemaakt met het gehele gezin, toch is net dat beetje anders en uiteraard best spannend.

Analyse

Er gebeurt al heel wat vooraleer je zelfs maar enig onderzoek hebt verricht. Het meeste gebeurt in je hoofd zoals bedenken wat wil je doen, welke plekken wil je bezoeken, wat is belangrijk dat er zeker gebeurt? Voor velen is dit ook wel de droom-fase. Enkel hete inbeelden wat je allemaal kunt beleven, kan al leuk zijn hoewel het soms allesbehalve realistisch is.

Planning

De fase waar je al je ideeën tot iets uitvoerbaar vormt. Het vereist heel wat opzoekwerk en gegoogle. Misschien vind ik dit vreemd genoeg wel de leukste stap: het regelen en goochelen totdat het gewenste in een schema past. Ik deel mijn tips en de websites die ik gebruik.
In deze fase hoor je de antwoorden op de volgende vragen te vinden:

Waar wil ik heen?
Wat wil ik allemaal doen?
Hoeveel tijd heb ik hiervoor nodig en hoeveel overnachtingen houdt dit in?
Wat is mijn budget?
Hoe kom ik op mijn bestemming?
Waar ga ik verblijven?

Vervoer

Ik begin vaak met het zoeken naar transport. Aangezien ik zelf geen auto rijd of er een bezit, ben ik al aangewezen op openbaar vervoer. Dit houdt niet enkel vervoer tot op de plaats van bestemming in, maar ook het vervoer in de plaats zelf. Ga je alles te voet afleggen of ga je gebruik maken van het plaatselijk transport. Als het deze laatste is, ga dan na of er dagpassen bestaan of speciale toeristische vervoersbewijzen voor enkele dagen en moet je dit vooraf regelen of kan dat ter plaatse? In elke situatie kun je best extra reistijd incalculeren voor het geval overstappen niet vlekkeloos verlopen en altijd de geadviseerde tijd reeds aanwezig op een luchthaven of treinstation ter controle respecteren.

Trein

Wanneer je met de trein reist, ervaar je niet veel invloed van de piekperiodes. Er kunnen wel promoties voorkomen in het hoogseizoen voor de nationale trein, zo zijn er vaak voordelige dagpassen van de NS verkrijgbaar bij HEMA en Kruidvat tijdens de vakantieperiodes. Voor de Eurostar en Thalys zijn tickets soms goedkoper als je ruim op voorhand tickets boekt en/of later op de dag reist. Let voor deze maatschappijen ook voor promoties.
Als jongere kun je bij de NMBS reizen aan verlaagd tarief waardoor je soms toch naar bepaalde plekken een aantal euro goedkoper uit bent. Probeer zelf wat te combineren met trajecten en opties. NMBS biedt tevens citytrip-vervoersbewijzen aan die net de grens overschrijden wat interessant kan zijn als je verder wilt reizen in het land van bestemming. Soms loont het ook om de website van de treinmaatschappij van het land van bestemming te bezoeken voor eventuele promoties.

http://www.goeuro.be

Bus

Bussen doen er vaak langer over als treinen, maar je kunt ermee wel heel wat van de kostprijs drukken. Ik heb nog nooit met een bus alleen gereisd, maar ik kan me wel inbeelden dat als je een nachtbus neemt je zowel aan een goedkoop bedrag reist en de kosten van een overnachting uitspaart. Bovendien verlies je zo ook geen dag aan reizen.

https://www.flixbus.be

Vliegtuig

Reizen met het vliegtuig kan best verwarrend zijn aangezien vliegtickets continue fluctueren in prijs. De ene dag kan een ticket nog net boven je budget vallen terwijl het een paar uur later twintig euro goedkoper blijkt te zijn. Vliegtickets zijn ook zeer gelinkt aan vakantieperiodes waardoor zonbestemmingen juist goedkoper kunnen zijn als ervoor of omgekeerd.
Er zijn aanbieders van promoties die makkelijk terug te vinden zijn op het internet, maar besteed net dat extra uur om uit te zoeken welke nou werkelijk het voordeligst is.
Eenmaal je een gewenste vlucht hebt gespot, ga na of het boeken van het ticket bij de vliegtuigmaatschappij zelf misschien goedkoper is. Dit scheelt vaak de externe administratieve boekingskosten van €20-€40.
Op een vreemde manier kan het alleen reizen soms goedkoper zijn dan meteen voor twee personen een reis te regelen. Het kan je helpen om deze optie te proberen.
Houd rekening mee dat goedkope vliegtuigmaatschappijen niet altijd vertrekken van of landen op de internationale luchthavens, dit beïnvloedt de transportmogelijkheden van-en naar de luchthavens.

http://www.momondo.be/

http://www.connections.be/

Verblijf

Naargelang je voorkeuren en je budget kun je een verblijf filteren. Ben jij iemand die veel belang hecht aan comfort en luxe of iemand die een verblijf enkel ziet als een slaapplek en hoe gehecht ben je aan je privacy?
Tegenwoordig kun je kiezen om te verblijven in een hotel, appartement, Bed& breakfast of hostel. Een hostel is vaak het voordeligste als je alleen reist en meestal in het centrum van de stad gelokaliseerd. Vermits je met twee een reis onderneemt kan een aparte kamer en daar de kostprijs van delen, goedkoper uit de bus komen.
Ook de locatie is een bepalende factor in de kostprijs. In de meeste gevallen geldt hoe verder weg van het centrum een verblijf is gelegen, hoe schikkelijker de prijs wordt. Dit kan een goede keuze zijn als je beschikt over een auto (houd dan rekening met parkeerkosten) of als het verblijf dichtbij de optie voor openbaar vervoer heeft (houd dan rekening met vervoerskosten en tijdsplanning).
Als je online je verblijf boekt, ga dan niet enkel af op de prijs en de faciliteiten maar lees ook de reviews. Trouwens, last-minutes boeken is een gok maar levert soms wel een mooi verblijf op aan een lage prijs.

http://www.booking.com/
https://nl.hotels.com/
http://www.trivago.be/

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig vind je overal op het internet al vooropgestelde lijsten van ‘must-see’ en ‘top 20’ van een bestemming. Deze zoektermen helpen je al heel wat op weg, toch ga ik ook altijd even na of de stad zelf geen toeristische pagina heeft waar de toekomstige events staan gegeven. Daarnaast kun je als jongere/student sommige musea aan een lager tarief of soms zelfs gratis bezichtigen (zoals in Londen). Houd tevens rekening met eventuele feestdagen waarop alles gesloten is op de plaats van bestemming.

https://www.tripadvisor.com/

Concreet voorbeeld:
Bezienswaardigheden Groningen
1. Martinitoren & Martinikerk
2. Noorderplantsoen
3. Korenbeurs
4. Universiteitsmuseum
5. Prinsenhof
6. Sint-Jsozef Kathedraal
7. Museum

Reispapieren

Reis je binnen of buiten Europa, dit vereist andere documenten.
Binnen Europa heb je vaak genoeg aan een identiteitskaart, behalve als je reist naar Londen of Vaticaanstad. In deze gevallen en voor bestemmingen buiten Europa moet je beschikken over een paspoort. In ieder geval moeten je papieren geldig zijn gedurende je verblijf en je terugreis.
Als je een visum moet aanvragen voor het land, regel dit dan ruim op voorhand.

Andere

Houd rekening met het klimaat om je kleding daarop af te stemmen, net als eventuele insecten zoals muggenseizoen.
Tropische gebieden vereisen vaak bepaalde inentingen.
Ga na in welke munteenheid het land handelt en of je op voorhand geld moet wisselen. Kun je in het land zelf geld afhalen en is er misschien nood aan een visa-kaart.
Vergeet niet dat stekkers niet overal hetzelfde zijn en universele stekkers op luchthavens duurder zijn als in andere winkels.

Kras biedt concreet praktische informatie per land aan
https://www.kras.nl

Uitvoering

Hoe ga je je oriënteren op je vakantie? Voor steden met een beknopt centrum zoek ik een stadsplan op en neem deze uitgeprint mee. Alvorens het vertrek kun je enkele punten al merken op het stadsplan. Als je verder buiten gaat bewegen is het misschien een idee om een landkaart aan te schaffen. Met deze moderne ontwikkelingen bestaan er ook een heel aantal apps die je met je smartphone of tablet kunt downloaden. Zo gebruikt ik voor Londen de handige offline kaartenapp “Ulmon GmbH” en voor Porto “El Guide Porto (City Guide)”.

Evaluatie

Dit is een stap die vaak achterwege wordt gelaten, toch zeker enige meerwaarde draagt. Je bent net terug van vakantie en je hebt het een en ander opgemerkt wat toch stroef verliep. Wat kan beter en hoe? Had je misschien toch een verblijf met airco moeten zoeken? Had het regelen van een treinticket online veel tijd bespaart in de plaats van een uur in de lijn te moeten staan? Had je geen zonnebrand ingepakt waardoor je de eerste dag verbrandde aangezien blijkbaar zondags de winkels gesloten waren?

Waarschijnlijk ben ik nog het een en ander vergeten, maar hopelijk helpt dit artikel je al een heel eind op weg!

Heb jij vakantieplannen?

Advertenties

2 gedachten over “Personal: Reizen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s