Food

Food: Homemade Oreo Truffles + Lactosevrije vervangers

image

image

Een zoete chocolade delicatesse, maar dan huisgemaakt! Zelfgemaakte chocolade truffels met een romige Oreo vulling van Oreo koekkruimels, vanille essence en poedersuiker omhuld door krakerige stevige pure chocolade. De vegetarische bonbons zijn lactosevrij.

De truffels waren een no bake improvisatie. Ik was al bezig met volle room maar ik had nog teveel overschot om niets mee te doen. Wat doe je dan? Googlen! Aan de hand van wat ik nog had, namelijk volle room en oreo koekjes (enkel de zwarte schijven) kwam ik terecht op Oreo truffels.
Alleen maakten alle basisrecepten gebruik van verse kaas waar kruimels door worden vermengd, maar ik wou het natuurlijk lactosevrij!

Lactose Talk

De voedselindustrie heeft de laatste jaren veel vooruitgang gemaakt. Toch blijft het moeilijk om een vervangproduct te vinden voor roomkaas of verse kaas. Deze kaassoorten worden namelijk gebruikt als glazuur of vulling door het te mengen met poedersuiker. Met andere woorden was ik op zoek naar een lactosevrije vervanger voor kaasglazuur. Na een oppervlakkig onderzoek naar de diverse opties die je kunt gebruiken in je bakproces kwam ik op drie opties.

In de veganistische keuken wordt er veelal terug gegrepen naar een smeersel op basis van zachte ongeroosterde geweekte en fijngemalen cashewnoten (€3,50/st). Het is een romig mengsel goed voor vullingen, maar de smaak is niet gelijkaardig aan verse kaas.

Ingrediënten: Cashewnoten, rejuvelac, zout

Er bestaat sinds recent een lactosevrije verse kaas van Philadelphia (€2,48/st) die anders is gemaakt als Philadelphia Original en bevat daarboven nog steeds lactose; enkel hebben ze er het tegen-enzym lactase aan toegevoegd.

Ingrediënten:Volle melk, room, zout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, carrageen), lactase

Minder dan 0,01% lactose bevat de nieuwe variant van Philadelphia en mag daarmee lactosevrij genoemd worden. Het product is ideaal om te smeren (denk aan de wraps 🙂 maar ook om mee te koken. Aan het product zijn enzymen toegevoegd die ervoor zorgen dat de lactose zich tijdens het productieproces scheidt van de melk. De nog aanwezige suikers in Philadelphia lactosevrij zijn door iedereen gemakkelijk te verteren.

Bron: https://www.allinmam.com/philadelphia-lactosevrij/

De laatste en hier toegepaste optie is de volle room van Dilea. De Dilea Zero Lactose Full Cream (€1,68/st) is een volle room met 36% vetgehalte.

Ingrediënten: ROOM, stabilisator: carrageen

Het product bevat nog steeds melk, waardoor het niet geschikt is voor personen die galactosevrij moeten eten of een melkallergie hebben, maar de lactose wordt eruit verwijderd aan de hand van een ultrafiltratieproces. De voedingswaarde en smaak van de lactosevrije volle room wordt behouden en het is tevens makkelijk op te kloppen. Daarnaast heeft Dilea ook een echte verse kaas natuur in zijn assortiment (€2,89/st), maar deze is niet in elke winkel verkrijgbaar.

Ingrediënten:BOTERMELK, ROOM, zout, melkfermenten.

Ter vermelding: Er bestaan ook sojaproducten die gebruikt kunnen worden (Alpro Soja Op Te kloppen) maar deze kunnen bij sommigen ook allergische reacties uitlokken.

Richtprijzen afkomstig van Colruyt, Delhaize en Shavt.

image

Aangezien de truffels een ‘in the moment’ project was, heb ik niet heel nauwkeurig gewerkt dus de exacte hoeveelheden weet ik niet. De hoeveelheden die ik hier vermeld zijn geschat. Ik geloof dat 10 ml room ongeveer neerkomt op 2 eetl opgeklopte room.

De uithardingsstappen in de koelkast mogen niet overgeslagen worden, want deze zorgen voor stevigheid van het mengsel waardoor je er balletjes van kunt rollen zonder dat het smelt in je handen. Misschien een detail maar ik heb constant gewerkt met een siliconen ondergrond om de balletjes op te laten rusten.

De restanten van een andere no bake zorgden ervoor dat enkel het koekgedeelte overbleef van de Oreo’s. Hoewel ik geloof dat de Oreo’s met crèmevulling ook zouden werken en misschien zelfs tijdsbesparend, doordat je geen room en poedersuiker meer nodig zou hebben. Aan de andere kant zou het de vulling minder luchtig maken.

De chocolade heb ik getemperd, wat iets nieuws voor mij was, maar blijkbaar zorgt voor een knappe, glanzende, krokante chocolade finish zonder barsten.

Enten / seeding methode
Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je de kom van de bain-marie. De chocolade heeft nu de smelttemperatuur van ca 45C bereikt.
Voeg, al roerend, beetje bij beetje de resterende chocolade toe en blijf roeren totdat de toegevoegde chocolade gesmolten is en je een mooie gladde massa hebt. Misschien is het niet nodig om alle chocolade toe te voegen.
De chocolade is nu klaar om te verwerken

Bron: http://www.patesserie.com/chocolade-2/chocolade-tempereren/

image


Oreo Truffles

Ingrediënten

8 Oreo koekjes
2 eetl opgeklopte lactosevrije volle room
2 eetl poedersuiker
1 tl vanille essence
100 g lactosevrije chocolade

Kruimel de koekjes tot een zandstructuur.
Klop de room op tezamen met de poedersuiker en vanille essence.
Schep de koekruimel onder de opgeklopte room tot je een steviger mengsel krijgt.
Laat het mengsel uitharden in de koelkast gedurende een kwartier.
Rol kleine balletjes en laat dit weer uitharden in de koelkast.
Smelt ondertussen de chocolade au bain marie.
Wentel de balletjes in de gesmolten chocolade.
Laat de chocolade omgeven truffels afkoelen in de koelkast voor minstens 30 minuten.


Smakelijk

Advertenties

4 gedachten over “Food: Homemade Oreo Truffles + Lactosevrije vervangers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s