Food

Food: Raw Vegan + 3X Nicecream Ideeën

Nicecream Cacao nibs (2)

In het kader van nieuwe dingen uitproberen, participeerde ik onlangs aan een Raw Vegan kookworkshop. Het was de eerste keer dat ik aan zoiets dergelijks deelnam. Het is al welgekend dat ik er een vegetarische levensstijl op nahoud, maar omdat ik zeer geïnteresseerd ben in de diverse eet-stijlen die er bestaan wou ik op deze manier zo echt mogelijk ervaren wat een raw veganist eet.

Wat is Raw Vegan?
Raw Vegan combineert veganistisch eten en de wijze van rauw eten. Concreet gesteld worden er geen dierlijke producten of afgeleiden ervan gegeten en het eten mag niet warmer als zijn geweest 48 °C.
Raw veganisten geloven dat onbewerkt voedsel de meeste nutriënten aanleveren, omdat elke vervorming van het oorspronkelijke product de nutritionele waarde aantast.
Nog een grijs gebied in het veganisme is het eten van honing.

De workshop bestond uit het bereiden en eten van een Raw Vegan driegangenmenu. Een koude soep (gazpatcho) op basis van wortelsap en avocado’s met een pittige toets.
Een rode bieten lasagne met spinazie en cashewcreme.
Een chocoladecake met rode bessensaus.

De workshop heeft mij veel geleerd over deze eetcultuur: de voordelen voor de gezondheid, milieu en dieren en ook over de nadelen als de kostprijs van verse producten en het tijdrovende bereidingsproces. Het dieet is zeer vezelrijk en niet altijd even makkelijk te verteren. Tevens kan het erg rijk aan vetten zijn vanwege het ingrediëntengebruik als kokosnootolie en avocado’s.
Als het goed wordt gemaakt, kan het wel heel erg lekker zijn!

Het is moeilijk om te bepalen wat ik nou het lekkerste vond van het menu maar uiteindelijk zou ik toch eerder een tweede dessert nemen. Raw Vegan desserten trekken meer mijn aandacht dan al de rest. Om die reden waagde ik het om het populairste raw vegan dessert te maken: Nicecream.
De welbekende (alleszins onder vegans) lactose-vrije, gezondere ijsroom-variant gemaakt van bevroren banaan en op allerlei manieren verrijkt met fruit, noten en varia. Het is lager aan kcal en vet als normale ijsroom, waardoor je met minder schuldgevoel kunt genieten van een ‘ijsje’.

Het basisrecept is altijd rijpe bananen pellen en in stukken delen om minstens overnacht in de diepvriezer koud te laten worden. Afhankelijk van de temperatuur van je diepvriezer en de sterkte van je (hand)blender of mixer kun je de bevroren banaan tot een romige massa blenden. Anders moet je het even gecontroleerd laten ontdooien in de koelkast. Als dit nog niet lukt of je wilt de consistentie aanpassen, mix het met een beetje water of melkvervanger.

Na wat proberen heb ik drie nicecream ideeën verzameld. Dit door er ingrediënten aan toe te voegen om het zoeter, vezelrijker of krokanter te maken. Het leuke is dat banaan vrij neutraal is, waardoor je veel combinaties kunt maken.

Exotic Fiber

Nicecream almonds raisins (1)Nicecream almonds raisins (2)

Toegevoegd: amandelen, rozijnen, kokosrasp, haver, agave siroop.

Straciatella

Nicecream Cacao nibs (3)Nicecream Cacao nibs (1)

Toegevoegd: rauwe cacaopoeder, cacao nibs en water.

Nutty Green

image
image

Toegevoegd: halve avocado, kokosrasp en cashews.

Kende jij Raw Veganisme en/of Nicecream?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s