Food

Food: 15 Popular Pastries of Portugal

Portugal is een land rijk aan “Pastelerias” (Cake Shops). In Porto vond je op ongeveer elke straathoek een patisseriezaak met vaak een etalageruit met talloze verleidelijke gebakjes.
Niet elke zaak heeft identiek hetzelfde aanbod, maar je ontdekt algauw welke gebak het populairst is onder de Portugese bewoners en toeristen. Er is een duidelijke gebakstrend te vinden onder de vele zoete soorten: bladerdeeg, pudding op basis van ei en kaneel.
Ik had zes dagen om de talrijke Portugese bakspecialiteiten te proeven: Challenge accepted!

Disclaimer: In veel pastelerias werden geen namen vermeld bij de gebakjes. Ik heb met behulp van opzoekwerk namen achterhaald, maar het kan zijn dat er fouten zijn gemaakt. Laat het mij gerust weten als ik een naam moet corrigeren.

Pasteis de nata: Portugal zijn meest bekende gebak. Een puddingtaartje van filodeeg besprenkeld met kaneel en poedersuiker. Hoe het wordt gemaakt kan enorm verschillen per zaak. De ene heeft een romigere pudding als de ander of het deeg is net dat beetje krokanter hier als daar.

Bola de Berlim: De welbekende berlinerbol. Een gefrituurde deegbol gevuld met een banketbakkersroom op basis van eigeel en besprenkeld met poedersuiker.

Salame de Chocolate: Een lekker, zwaar chocoladekoekje van cacaopoeder dat een degige smaak heeft vanwege de stukjes vanillecake die erdoorheen zijn gebakken. Het is erg zoet en heeft het uiterlijk van salami, vandaar de naam.

Popular Portugese Pastry Croissant brioch

Croissant brioche: Niet je doorsnee Franse bladerdeeg croissant. Deze croissant is gelijkaardig aan een melkbroodje. Zacht, zoet en geel van uiterlijk vanwege het ei-gebruik. Volgens mij was mijn croissant afgewerkt met een laagje suikerwater voor een glans te krijgen.

Bolo: Bolo is de algemene Portugese term voor cake. Dit licht, zacht bladerdeeg gebak had enkel aan de buitenkant puddingcrème en was afgewerkt met kokosrasp en poedersuiker.

Popular Portugese Pastry Bolos de Arroz

Bolos de Arroz: Een traditioneel Portugees gebak, die ik tevens ook spotte bij Delhaize. De originele zoete rijstmuffins worden gemaakt van rijstbloem, hoewel er tegenwoordig ook gebruikt wordt gemaakt van een mengsel van tarwe-en rijstbloem. De smalle, hoge, gepakte cakes zijn herkenbaar aan een waxpapieren wikkel en gouden kleur.

Broas de mel: Een speculaaskoek/peperkoek bestoven met poedersuiker dat wat wegheeft van Lebkuchen. Het heeft weinig smaak en een droge structuur waar ruwe suiker in is te herkennen.

Popular Portugese Pastry Pastel de Tentúgal

Pastel de Tentúgal: Een traditioneel Portugees langwerpig, zoet bladerdeeg gebak. Als je het moet vergelijken dan komt de Nederlandse banketstaaf het dichtste in de buurt, maar deze is gevuld met een dikke, droge doce de ovos (gekookt eigeel-en suikermengsel).

Popular Portugese Pastry Broinhas de Mel da Serra da Lousã

Broinhas de Mel da Serra da Lousã: Een kleine cake gemaakt met amandelen, citroenschil en honing. Dit vond ik heerlijk, wat niet moeilijk is aangezien het alles bevat wat ik alleenstaand al lekker vindt.

Mil-Folhas de chocolate: Mil-Folhas oftewel het Franse Millefeuille of Nederlandse tompouce staat voor een gebak gemaakt uit bladerdeeg. In Portugal zijn er vele varianten op het bladerdeeg gebak te vinden. Deze was langs de zijkanten besmeerd met puddingcrème en afgewerkt met een glazuur van pure chocolade.

Mil-Folhas ovar sponge cake: Het oogt als een gigantische tompoes, maar het is een bladerdeeg gebak met een zachte vulling van een broodachtig sponscake. Het is erg lekker vermits er ei wordt doorverwerkt. Zonder ei in de tussenlaag is het smaakloos.

Popular Portugese Pastry Mil-Folhas

Mil-Folhas: Een droog driehoekig bladerdeeggebak met een knapperig merengue glazuur.

Queijadas Amêndoa: Een stevig bladerdeeg taartje met zoete amandelvulling dat een griesmeeltextuur heeft. Ik meende er marsepein in te proeven.

Peanut log: Een dikker bladerdeeg stronk met gebrande pindanoten en een suikerkorst. Hoewel de pindanoten eraf kruimelen tijdens het eten, is het geweldig lekker. In een hap krijg je zowel iets knapperig als stevig en vlokkerig.

Pao de deus: Een traditioneel Portugees brood wat vertaald wordt naar ‘Bread of God’. Het gefrituurd brood heeft een topping van kokos dat kleurt in de oven en poedersuiker. Het is licht van smaak, maar zwaar van textuur.

Ik heb nauwkeurig bijgehouden waar ik mijn gebakjes had gekocht en aan welke prijs. Een doorsnee gebakje kost tussen de 70 en 85 eurocent, maar voor de uitgebreidere soorten kun je wel een euro betalen. De zaken die gelegen zijn in drukke winkelstraten of winkelcentra zijn tevens ook duurder als degene die je vindt in zijstraten of buiten het centrum.
Persoonlijk keek ik altijd of de zaak het “Buondi caffe”-teken vertoonde want dat vond ik een aanduiding voor een bepaalde kwaliteit, maar in hoeverre dit ook klopt weet ik niet.

Als je eens in Porto bent, dan raad ik je de volgende pastelerias aan:

Confeitaria Deu la deu 1: Rua Sa Da Bandeira, 454
Voor de Broinhas de Mel da Serra da Lousã

Confeitaria Portilho: Alameda de Basílio Teles 11A-B
Voor de Pasteis de Nata & peanut log (€0,80)

Decomur Restauração Lda: Rua de Clemente Meneres 2
Voor de Bola de Berlim (€0,75)

Confeitaria Davilina: Avenida da República 1356
Voor de Mil-Folhas sponge (€0,80)

Confeitaria Barbarella: Rua 31 Janeiro 215
Voor de Salame de Chocolate & Broas de mel (€0,70)

Andere noemenswaardige zaken zijn Confeitaria Primar gevestigd op Rua Do Carmo 3 vanwege zijn elegante etalage, Nicola Gourmet te vinden in Via Catarina, Rua de Santa Catarina 312 omdat ze een groot aanbod hebben en luxueuzer gebak (hier vond ik de Queijadas Amêndoa aan €1,10) en Confeitaria Bom Gosto 2 gelegen op Rua Alex. Herculano 408 waar je haast alle soorten gebak kunt kopen (wel prijziger).

Advertenties

2 gedachten over “Food: 15 Popular Pastries of Portugal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s