Personal

Personal: Journal Portugal – Porto

Portugal Porto (21)

Vacay Portugal, Porto! Nog maar net terug in het driezelige België of ik ben alweer braaf aan het bloggen na een week zon te hebben opgevangen in Portugal.
Ik was nog nooit eerder in Portugal geweest, enkel in het buurland Spanje, dus dat is weer een land dat ik van mijn Been-lijst kan schrappen.

Zeven dagen lang was ik te vinden in de Portugese stad Porto, een (2de grootste) havenstad dat gelegen is ten noordwesten van Portugal. Een typische oude stad, waarvan het historisch centrum Unesco erfgoed is, gebouwd op een heuvel aan de rivier Rio Douro. Porto bezit veel architecturale knappe gebouwen in diverse stijlen (Barok, Neoklassiek, Art Nouveau,…) verspreid doorheen de stad en het laat een gedreven gebruik van tegelwerk op gevels zien.
In een week tijd heb ik ongeveer alle bezienswaardigheden die Porto te bieden heeft driemaal gezien. Het was zeker zeer voordelig dat er gedurende die hele week hooguit 1 dag echt slecht regenachtig weer was.

Samen met de rest van de familie verbleef ik in een appartement met uitzicht op de rivier. Het was op een steenworp afstand van het centrum gelegen. Binnen 2 minuten liep je hartje stad en de winkelstraten lagen op nog geen 10 minuten wandelafstand.

De dag van aankomst was best koud, maar de rest van de week heerste er een aangename warme temperatuur dat schommelde tussen de 14°C en 18°C. Aangezien het vliegtuig Brussel-Porto pas aankwam tegen de namiddag werd er die dag niet veel meer gedaan buiten het in huis halen van nodige boodschappen van de Minipreco (handig genoeg ook open op zondag) en de initiële stadswandeling op Cais da Ribeira op zoek naar eten.

Het is pas dag twee dat het serieuze werk kon beginnen. Een heuse tour in-en rond de stad geeft je de mogelijkheid om veel van de gebouwen en de diverse kleine stukjes groen die her en der te vinden zijn, te bekijken: Porto Cathedral, Palacio de Cristal, Universidade do Porto en Avenida dos Aliados, Capela das Almas, São Bento Train Station, etc.
Die avond werd er gegeten in Rua de Santa Catarina en meer specifiek op de foodplaza van het winkelcentrum Via Catarina waar er diverse goedkope voedselopties in een plek zijn verzameld. Dit is ook waar er de rest van de week werd gegeten.
Ik experimenteer graag, maar avondeten in Portugal draait enorm rond vis (met name kabeljauw) en vlees. Als vegetariër zijn er niet veel opties bij de lokale restaurants. Zeker niet als je daarbovenop ook geen eieren eet (wat niet is in mijn geval), want er wordt ongeveer aan elk gerecht ei toegevoegd.

Dag drie stond in het kader van de stereotype toerist uithangen aan de hand van een twee-dagen ticket voor de City Sightseeing Hop On – Hop Off (€15). Met het ticket kun je zowel op de Red Route Stop als op de Blue Route Stop rijden. De Red Route geeft je de kans om naar het bovenliggende strand (naar mijn gevoel geen zwemstrand, maar een visstrand) te gaan en de Blue Route rijdt de brug over richting het zuiden. Houd rekening dat er minder blauwe bussen zijn en een blauwe bus elk halfuur/drie-kwartier rijdt om het blauwbekken te voorkomen.
Vanuit de halfopen dubbeldekker krijg je een snel overzicht van de stad zonder je schoenen af te slijten. De audio werkt niet voor elke stoel, maar over het algemeen is het een aangename service.

Aangezien het ticket van de dag ervoor nog steeds gold, gebruikte ik het op dag vier om de El Corte Ingles te bezoeken. Dit is een 13 verdiepingen groot winkelcentrum vergelijkbaar qua assortiment met de Inno en V&D: kleding, boeken, textiel, supermarkt,… Het was er werkelijk doodstil en het aantal werknemers overtrof zonder enige moeite het aantal klanten. Misschien lag het aan het mindere weer of het feit dat het een doordeweekse woensdag was, maar ik was er echt door verbaasd.

Dag vijf was een persoonlijke rustdag. Het plan was om de trein van Porto – Regua te nemen die je langs allerlei prachtige landschappen stuurt. Maar na de voordelen (mogelijk uitzicht, andere stad bezoeken) met de nadelen (gezondheid, weer, wagenziek) te hebben afgewogen, ben ik in het appartement gebleven. Het werd bankhangen en Kdrama’s kijken – de luxe van in een appartement te zitten.

Laatste volle dag. Op dag zes trok ik er nogmaals op uit om een laatste volledige tour van de stad te maken. De mooiste plekken een tweede of derde keer bezoeken als Mosteiro da Serra do PilarLivraria Lello en Majestic Café, de overgebleven must-sees bekijken en de nodige items aankopen voor vertrek.
Wat ik een fijne eigenschap van Porto vind, is dat je er moeiteloos zonder problemen kunt ronddwalen in de smalle straten en stegen maar je absoluut niet moet vrezen om hopeloos te verdwalen. Omdat het centrum begrensd is en je op elke straathoek een pastelaria (patisseriezaak) vindt waar je naar de weg kunt vragen.

Uiteindelijk bij dag zeven aanbeland waar er niet veel werd gedaan behalve het appartement ontruimen en koffers inpakken om erna de metro te nemen naar het vliegveld en vandaar rechtstreeks terug naar België te vliegen.

Het zit nu nog vers in mijn geheugen: de zon en de temperatuur, de uitzichten, de rustige cultuur, het lekkere eten en de sfeer. Je zou Porto met gemak in drie dagen kunnen zien in de plaats van zeven, want het is geen grote stad en alle belangrijke plekken liggen vrij centraal, maar het is een fijne stad om langzaam te bekijken en elke straat uit te pluizen!

Ik ben van plan om nog drie artikels te wijden aan mijn Porto-avontuur, want ik ben nog lang niet uitgepraat!

Advertenties

4 gedachten over “Personal: Journal Portugal – Porto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s