Food

Food: Maltezer Chocolate Cake

Maltezer Chocolate Cake (1)

Maltezer Chocolate Cake (2)

De ultieme maltezer chocolade cake, maar dan zonder maltezers!? Mijn verjaardagstaarten zijn de laatste aantal jaren ware bakpareltjes en tegelijk mijn avontuurlijkste experimenten. Met het recept voor Chocolate Christmas Cake als handleiding genomen, sloeg ik de handen in elkaar om mijn 22ste verjaardagstaart te maken. Een smakelijke,luchtige, basic chocolade cake met een laag vullende chocoladebotercrème ertussen en langs de buitenkant en natuurlijk de knapperige chocoladeballetjes. Het bakken is een leuke taak hoewel je geduldig in verschillende stappen moet werken, toch is het versieren met de balletjes nog net iets leuker.

Wat bedoelde ik nou precies met ‘niet-maltezers’? Aangezien ik probeer om prijsbewust te bakken, heb ik gebruik gemaakt van maltezer-dupes namelijk AH choco’s crunch. Het zijn beiden luchtige krokante vullingen met melkchocolade eromheen, enkel scheelt het zo’n €0,75 op 200g. Ik heb twee volledige zakken opgemaakt met het eventuele chocoladeballetje dat snel in de mond verdwijnt in de plaats van op de taart. Je krijgt tijdens het eten van de taart al snel de neiging om de balletjes eraf te pikken en zo op te peuzelen, zo lekker. Eerder had ik nog gedacht om tussen de taartlagen ook chocoladeballetjes te plaatsen, maar deze zouden dan wak en taai worden.

Ik had nog nooit eerder pudding als glazuur gebruikt, maar na de toevoeging van een ruime hoeveelheid poedersuiker aan de chocoladepudding was het geheel geschikt als glazuur. Ik heb op gevoel meer poedersuiker bijgevoegd, want er was aanmerkelijk meer poedersuiker nodig als stond aangegeven. De botercrème wordt aangewend als smaakmaker, textuurverrassing en als romig cement voor de chocoladeballetjes. Wat een multifunctioneel mixje!
De pudding die ik heb gemaakt (volgens de instructies), was een Imperial zakje van 50g.
Tevens heb ik het recept gemaakt met gehalveerde porties (m.u.v. de kruiden, want thuis houden we van kruidig gebak), wat nog steeds ruim voldoende is om een voltallige familie te voeden, maar het bracht wel enkele veranderingen teweeg. Het recept vraagt om een bakvorm van 20 cm doorsnede, terwijl ik in een 16 cm bakvorm heb gebakken en normaalgesproken wordt de cake in drie delen gesneden, maar twee delen leken mij slimmer.

Maltezer Chocolate Cake (3)


Maltezer Chocolate Cake

Ingrediënten

2 eieren
100g suiker
100g boter
Snuifje zout
100g bloem
50g cacaopoeder
1,5 tl bakpoeder
2 tl koekkruiden
1 tl kaneel
4 el milk
2 zakken chocoladeballetjes (±340g)

Ingrediënten botercrème

100g boter
50g poedersuiker
150g chocoladpudding (1 zakje puddingpoeder + ingredienten hiervoor)
Kaneel

Verwarm de oven op 200°C. Scheid het eiwit van de eierdooiers en klop het eiwit op tezamen met het zout tot stijve pieken. Vermeng in een andere (grote) kom de eierdooiers met de suiker tot een solide massa en voeg er hierna de boter aan toe en meng er het bloem, cacaopoeder en bakpoeder door. Wanneer de mix te stevig wordt, giet er de melk bij. Meng er het eiwitmengsel onder.
Giet de cakemix in een ingevette bakvorm en laat het gedurende 30-40 minuten bakken. Laat het afkoelen en snijd horizontaal doormidden. Laat de delen afzonderlijk verder afkoelen gedurende 10-15 minuten in de koelkast.

Kook ondertussen de pudding volgens de verpakking en laat het lauw worden vooraleer de boter, kaneel en poedersuiker toe te voegen.
Smeer een laag botercrème tussen de cakedelen en plaats de delen op elkaar. Smeer een dunne laag botercrème over de gehele cake langs de buitenkant. Laat het stevig worden in de koelkast (±15 minuten) om erna de overige botercrème op te smeren.

Plaats de chocoladeballetjes op de cake door ze zachtjes in de botercrème te duwen.


Nutritionele informatie: Wil je niet weten!

Bevat gluten, lactose en ei


Smakelijk

Advertenties

8 gedachten over “Food: Maltezer Chocolate Cake

  1. OH MY!! Dit heb ik altijd al een keertje willen maken, nadat ik het ontelbaar duizend keer op instagram en pinterest voorbij heb zien komen. Wat ziet ‘ie er perfect uit! Geniet van je avond, liefs 🙂

    1. IG foto’s worden nog eens mijn ondergang 😛 Heb zoveel recepten gezien die ik wil uitproberen. Dankjewel Florentine – jij ook een fijne avond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s