Food

Food: Shortbread cookies

image

Makkelijke, kruimige ei-vrije koekjes van vier ingrediënten!
Ik wou al ontzettend lang iets maken met oranjebloesemwater. Dit is een gedestilleerd sterk aftreksel van blaadjes van sinaasappelbloesems, dat zorgt voor een typisch aroma waarvan gebruik wordt gemaakt in de Marokkaanse keuken en dan vooral in zoet gebak.
Het recept waarop ik mij heb gebaseerd is afkomstig uit een oud AH kookschrift. Daar hebben ze het resultaat ‘Oranjebloesemwater koekjes’ genoemd, hoewel ik shortbread koekjes een betere benaming vindt. Shortbread cookies zijn populair in Schotland om te eten als dessert.

Het ratio in deze koekjes aan poedersuiker, boter en bloem komt ongeveer overeen met deze voor shortbread (100/200/300). Hoewel er minder poedersuiker wordt gebruikt dan 100 gram is de smaakervaring toch vergelijkbaar, omdat poedersuiker sneller oplost op de tong en dus zoeter wordt ervaren. Bovendien kan de tot poeder gemalen kristalsuiker een groter oppervlakte innemen als ongemalen kristalsuiker (bron).

De koekjes zijn licht vanwege het gebruik van poedersuiker en hebben een silterige, kruimelige textuur door de vele boter erin (wat het verschillend maakt van zandkoekjes). Volgens het recept kun je er zowel net voor het bakken als eenmaal afgekoeld nog poedersuiker over stuiven, toch vond ik dat teveel van het goede. Daarnaast hadden ze ook in vinger-vorm gesneden moeten worden, maar dit was vrij moeilijk omdat het deeg er te erg voor kleefde vandaar dat ik er shortbread rounds van heb gemaakt.
Uit de aangegeven hoeveelheden heb ik 16 koekjes gevormd.

image


Shortbread cookies

Ingrediënten

100 g boter
50 g poedersuiker
175 g bloem
0,5 tl oranjebloesemwater

Klop de boter en de poedersuiker tot een romig mengsel. Roer er de bloem en oranjebloesemwater doorheen. Vorm platte schijven van het deeg en plaatst deze op een bakplaat met bakpapier. Laat de koekjes gedurende een halfuur rusten op een koude plek.
Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van  180 graden voor 10-15 minuten tot de randen lichtjes kleuren. Geef de koekjes tijd om af te koelen.


Nutritionele informatie (per 100 gram):

1554 kcal (478 kcal/100 g)
85,1 g vet (26,2 g/100 g)
3,1 g vezels (1,9 g/100 g)
9 mg natrium (2,8 mg/100 g)

Bevat gluten


Smakelijk

Advertenties

4 gedachten over “Food: Shortbread cookies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s