Beauty

Beauty: Belang van zonnecrème

sunscreens-for-the-face

Bron

Hoe bescherm ik mijn huid tegen UV-stralen? Hoewel het momenteel winter is en de zon minder lang aanwezig overdag, zelfs dan kun je het best je huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen uitgezonden door de zon. Zeker als je van plan bent om naar een ski-oord te vertrekken.


Er bestaan drie soorten UV-stralen: UV-A, UV-B en UV-C straling.
UV-B stralen zijn het meest aanwezig, dit zijn de stralingen die zorgen voor oppervlakkige huidverkleuring en huidverdikking. Het zorgt tevens voor verbranding van de huid en de aanmaak van vitamine D.
UV-A stralen zijn minder intens, maar meer verantwoordelijk voor huidveroudering en de vorming rimpels en van huidkanker. Deze stralen dringen dieper in de huid en werken doorheen glas en wolken.
UV-C stralen reiken niet tot de aardoppervlak.

Doormiddel van zonnebrand worden UV-A en UV-B stralen gefilterd waardoor ze niet kunnen inwerken op de huid. Aan de hand van de Sun Protection Factor SPF wordt aangeduid hoe effectief de zonnebrandcrème werkt, hoelang het duurt voordat de UV-B stralen zorgen voor verkleuring van de huid met het gebruik van zonnebrandcrème.
Voorbeeld: Bij iemand die zonnebrand SPF 15 gebruikt, zal het 15 keer langer duren voordat de huid verkleurt.
SPF 15 beschermt voor 93% tegen UV-B straling
SPF 30 beschermt voor 97% tegen UV-B straling
SPF 50 beschermt voor 98% tegen UV-B straling

Het wordt aangeraden om minstens SPF 15 te gebruiken en als er voor een lange tijd buiten wordt doorgebracht is een SPF 30 of meer geschikter.


Waar moet je naar kijken in een zonnebrandcrème? Dat is de hamvraag. Om zo beschermd mogelijk te wezen heb ik enkel onderzoek gedaan onder de SPF 50 crèmes.

In Europa zijn er een aantal veelal gebruikte ingrediënten die functioneren als UV-filter. Ze absorberen de stralen en zetten deze om zodat ze onschadelijk worden. Dit kan zijn voor enkel UV-A straling, UV-B straling of beiden. Zoals bij alle ingrediëntenlijsten geldt: hoe hoger het voorkomen in de lijst, hoe groter het aandeel ervan in het product.

Octocrylene
Synthetische (/chemische) zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-B stralen. Tevens stabiliseert het de zonwerende stof UVA-stralen van Avobenzone. Hoewel octocrylene de meest gebruikte stof is, zijn sommige mensen er gevoelig voor.

Butyl Methoxydibenzoylmethane/Avobenzone/Parsol 1789
Synthetische zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-A stralen.

Titanium Dioxide
Fysisch mineraal gebruikt als dikmaker, witmaker, bevochtiger en zonwerende stof. Het beschermt tegen UV-A en UV-B stralen. Het verstrooit en reflecteert UV-licht aan het oppervlak. Het heeft de reputatie om zeer mild te werken en geschikt te zijn voor gevoelige huidtypes.

Tinsosorb S/Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine en Tinosorb M/methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol
Stabiele zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-A stralen.

Homosalate
Zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-B stralen en minimale UV-A bescherming.

Ethylhexyl Salicylate/Octisalate/Octyl Salicylate
Het beschermt tegen UV-A en UV-B stralen.

Oxybenzone/benzophenone-3
Zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-B stralen en gedeeltelijk UV-A bescherming. Tevens functioneert het als een stabilisator zodat het product niet verkleurt of degradeert onder invloed van zonlicht.

Diethylhexyl butamido triazone
Het beschermt tegen UV-A en UV-B stralen.

Ensulizole/Phenylbenzimiazole Sulfonic Acid
Zonwerende stof die de huid beschermt tegen UV-B stralen en minimale UV-A bescherming. Het voelt licht op de huid vanwege zijn oplosbaarheid met water.

Ik heb enkele ingrediëntenlijsten bekeken van zonnebrandcrèmes verkrijgbaar bij de apotheek en de actieve zonnefilters aangeduid. Vaak wordt er gebruik gemaakt van UV-B filter Octocrylene in combinatie met UV-A filter Butyl Methoxydibenzoylmethane. De bescherming die (chemische) filters bieden vermindert over tijd, daarom moet zonnebrandcrème om de viertal uur terug aangebracht worden.

Eucerin Sun Fluid Matterend SPF50
Aqua, Isodecyl Neopentanoate, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Isopropyl Palmitate,Octocrylene, Alcohol Denat, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Titanium Dioxide (nano), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Homosalate, Dibutyl Adipate, Glycine, Polyamide-5, Polymethylsilsesquioxane,Ethylhexyl Salicylate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Arginine HCL, Polyglyceryl-4 Diisostearate Polyhydroxystearate Sebacate, Glycerine, Sodium Hyaluronate,Glycyrrhetinezuur , Glycyrrhiza Inflata Root Extract, VP/Hexadecene Copolymer,Trimethoxycaprylylsilane, Trisodium EDTA, Silica Dimethyl Silylate, Dimethicone,Ethylhexylglycerin

Louis Widmer Extra Sun FLuide SPF50
Aqua, Octocrylene, Cyclopentasiloxane, Dibutyl Adipate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, C12-15 Alkyl Benzoate, Titanium Dioxide (nano), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butylene Glycol, Polysilicone-15, Lauroyl Lysine, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Arginine, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Galactoarabinan, Isostearic Acid, Sorbitan Sesquioleate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Phenoxyethanol, Cetyl Ricinoleate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Silica, Glyceryl Caprate, Magnesium Sulfate, VP/Hexadecene Copolymer, Cera Alba, Magnesium Stearate, Dimethicone, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Aluminum Tristearate, Tocopherol, Pantolactone. (FVN100220.0035)

La Roche-Posay Anthelios XL Fluide extreme SPF50
AQUA / WATER, DIISOPROPYL SEBACATE, ALCOHOL DENAT, GLYCERIN, DIMETHICONE, ISOHEXADECANE,BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE, OCTOCRYLENE, SILICA, DROMETRIZOLE TRISILOXANE, ISONONYL ISONONANOATE, ZEA MAYS STARCH / CORN STARCH, C12-15 ALKYL BENZOATE, STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER, ETHYLHEXYL TRIAZONE, PEG-30 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, ISODODECANE, PHENOXYETHANOL, ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE, TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID, SILICA SILYLATE, LAURYL PEG/PPG-18/18 METHICONE, PEG-8 LAURATE
CAPRYLYL GLYCOL, TRIETHANOLAMINE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, TOCOPHEROL, DISODIUM EDTA, DODECENE, PROPYLENE CARBONATE, POLOXAMER 407, ZINC GLUCONATE, PERLITE

IDEAL SOLEIL Crème dry touch SPF 50
AQUA / WATER – ALCOHOL DENAT. – DIISOPROPYL SEBACATE – SILICA – BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANECI 77891 / TITANIUM DIOXIDE – C12-15 ALKYL BENZOATE – OCTOCRYLENE – ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE – ZEA MAYS STARCH / CORN STARCH – ETHYLHEXYL TRIAZONE – POLY C10-30 ALKYL ACRYLATE – GLYCERYL STEARATE – BEHENYL ALCOHOL – METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL [NANO] / METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL – AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE – CAPRYLYL GLYCOL – CETYL ALCOHOL – DECYL GLUCOSIDE – DISODIUM EDTA – DISODIUM ETHYLENE DICOCAMIDE PEG-15 DISULFATE – DROMETRIZOLE TRISILOXANE – GLYCERYL STEARATE CITRATE – PHENOXYETHANOL – SODIUM HYALURONATE – TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID – TRIETHANOLAMINE – XANTHAN GUM – PARFUM / FRAGRANCE

Olay Regenerist Regenerating Lotion with Sunscreen Broad Spectrum SPF 50
Active Ingredients Purpose
Avobenzone 3% Sunscreen, Homosalate 15% Sunscreen, Octisalate 5% Sunscreen, Octocrylene 2.7% Sunscreen, Oxybenzone 6% Sunscreen; Inactive Ingredients
water, glycerin, polymethylsilsesquioxane, niacinamide*, polyethylene, pentylene glycol, palmitoyl pentapeptide-4**, panthenol***, ascorbic acid^, tocopheryl acetate^^, camellia sinensis leaf extract^^^, allantoin, carnosine, dimethicone, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, isohexadecane, PEG-100 stearate, cetyl alcohol, cetearyl glucoside, cetearyl alcohol, dimethiconol, polysorbate 60, stearic acid, disodium edta, iodopropynyl butylcarbamate, benzyl alcohol, stearyl alcohol, behenyl alcohol, methylparaben, propylparaben, ethylparaben, fragrance

Bioderma Photoderm Max Melk SPF50+ Tube 100ml
Water (aqua), dicaprylyl carbonate, octocrylene, methylene BIS-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, butyl methoxydibenzoylmethane, BIS-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, cyclomethicone, C20-22 alkyl phosphate, glyceryl stearate, PEG-100 stearate, ectoin, mannitol, xylitol, rhamnose, fructooligosaccharides, laminaria ochroleuca extract, C20-22 alcohols, decyl glucoside, hydroxyethyl acrylate/sodium acryloyldimethyltaurate copolymer, pentylene glycol, xanthan gum, propylene glycol, citric acid, caprylic/capric triglyceride, disodium edta, sodium hydroxide, phenoxyethanol, chlorphenesin.

Avène Zon Emulsie SPF50+ Zonder Parfum Tube Met Pompje 50ml
Avène thermal spring water (Avène aqua), C12-15 alkyl benzoate, methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol, water (aqua), cetearyl isononanoate, diisopropyl adipate, isodecyl neopentanoate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, diethylhexyl butamido triazone, aluminum starch octenylsuccinate, butyl methoxydibenzoylmethane, potassium cetyl phosphate, decyl glucoside, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer, benzoic acid, caprylic/capric triglyceride, caprylyl glycol, disodium EDTA, glyceryl behenate, glyceryl dibehenate, glyceryl laurate, hydrogenated palm glycerides, hydrogenated palm kernel glycerides,propylene glycol, silica, sodium hydroxide, tocopheryl glucoside, tribehenin, xanthan gum

Disclaimer: Ik ben geen dermatoloog. De informatie is afkomstig van diverse bronnen die ik raadpleegde uit interesse voor dit onderwerp.


Bronnen
http://www.huidkanker.be/uvlicht.php
http://www.uvbescherming.com/waar–niet-waar.html
http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/understanding-uva-and-uvb
http://www.paulaschoice-eu.com/
http://www.cosmeticsinfo.org/
http://www.scriptiebank.be/scriptie/chemische-en-fysische-zonnefilters-welke-de-beste-keuze

Advertenties

4 gedachten over “Beauty: Belang van zonnecrème

  1. Echt een super handige artikel zeg! Ik wist van een aantal ingredienten wel iets, maar heel veel ook weer niet. Meteen opgeslagen zodat ik er naast kan houden wanneer ik weer zonnebrand ga kopen ^^

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s