Food

Food: Vegan Gingerbread Men

Vegan Gingerbread man

Met de feestdagen letterlijk om de hoek is het uitstekend om je naasten te laten weten dat ze belangrijk voor je zijn. Natuurlijk is elke dag ervoor geschikt, maar met de jaarwisseling word je er nog iets krachtiger aan herinnerd.

Aangezien de kerstkaarten nog niet aangekocht waren en ik met een deadline moest werken, besloot ik om eetbare kaartjes te maken. Met andere woorden: koekjes bakken waar ik later een kaartje aan kon hangen. Een zeer gepaste wijze als je vriendengroep deel uitmaakt van de studierichting Voeding-en Dieetkunde.

Merendeel van mijn vrienden hebben geen problemen met doorsnee ingrediënten, met uitzondering van mijn vriendin die lactose en ei moet mijden. Om die reden heb ik het eerder verschenen recept No man like gingerbread men aangepast tot zijn veganistische versie. Wat inhoudt dat de boter werd vervangen door een boter op plantaardige basis en het ei door een een halve tl bakpoeder erbij. De laatste vervangingstip heb ik teruggevonden op Google, dus ik weet de wetenschap er niet achter maar zolang het werkt…

De veganistische variant smaakt verschillend van zijn dierlijke variant. De koekjes proeven lichter en zijn zachter van structuur. Ze hebben meer iets weg zandkoeken dan stroopkoeken. Als je wil, kun je guitiger te werk gaan met de kruiden bij deze variant. Ter vergelijking heb ik de twee versies samen gefotografeerd waar duidelijk het kleurverschil en het (meer gebarsten) uiterlijk zichtbaar is.

Gingerbread man


Vegan Gingerbread Men

Ingrediënten

225 g 100% plantaardige boter
300 g suiker
1 1/2 el sinaasappelrasp
2 el melasse/ stroop
375 g bloem
2 1/2 tl bakpoeder
2 tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl zout

Meng de zachte boter, suiker, sinaasappelrasp en stroop tezamen. Voeg de bloem, bakpoeder, kaneel, gember, gemalen kruidnagel en zout toe. Laat het deeg gedurende twee uur of simpelweg overnacht rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm en steek er koekjes uit. Leg de vormen op een bakplaat met bakpapier, laat voldoende plaats tussen. Laat de koekjes 10 à 12 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190°C tot de zijkanten lichtjes gekleurd zijn.


Bevat gluten en soja


Smakelijk

Advertenties

2 gedachten over “Food: Vegan Gingerbread Men

  1. Deze zien er ook gewoon heerlijk uit hoor! En ik moet eerlijk zeggen dat die gebarsten kerstboompjes er leuker uit zien dan de “gladde”. Bedoel je trouwens met plantaardige boter, margarine? Of shortening.

    1. Normaal doe ik er alpro bakboter in, maar die was op dat moment op dus opteerde ik voor margarine (hoger watergehalte wel). Roeien met de riemen die je hebt… Ik heb eigenlijk nog nooit gewerkt met shortening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s