Beauty

Food: Wat te doen met pompoen

Pompoen

De tijd van het jaar waar de pompoen in de schijnwerpers staat!
Het begon allemaal met twee pompoenen die ik in mijn schoot kreeg geworpen. Wat moet ik hier nou mee? Hoe kan ik deze pompoenen het best benutten, zodat ik er het meeste uit kan halen?

Pompoenen kunnen makkelijk een aantal weken (maximaal 2 maanden) worden bewaard op een koele donkere plaats en het vruchtvlees kan vers worden gehouden in de koelkast in een luchtdichte container. Dit was zeker van toepassing aangezien ik niet 2 kilo aan pompoen in een keer kan verwerken.
Na de initiële worsteling om het vruchtvlees te verzamelen, waarbij ik half gewond uit de strijd kwam, had ik ongeveer 2 kilo aan pompoen.
De afgelopen weken heb ik een overdosis aan pompoen binnen, verwerkt in verschillende gerechten en gebak. Bij deze een foodshots waar de pompoen centraal staat.

Wat je het allerliefste ziet wanneer je thuiskomt met bevroren oren - stomende pompoensoep

Pompoensoep
De licht verteerbare en de welgekende oranje gekleurde soep. Volg de normale soepprocedure: uitje fruiten, pompoenblokjes en water toevoegen, bouillonblokje erbij en een halfuur laten koken. Geen moeite, maar maximaal genot voor de smaakpapillen.

Pompoenpitten

Geroosterde pompoenpitten>Recept

Pompoenbrood

Pompoenbrood>Recept

Easy pompoen chili met zwarte bonen

Easy pompoenchili met zwarte bonen>Recept

Pompoenmuffins met chiazaad en ahornsiroop

Pompoenmuffins met chiazaad en ahornsiroop>Recept

Pumpkin Jeons - Pancakes (1)

Pumpkin pancakes>Recept

Pompoentaart

Pompoentaart1

Pompoentaart

Ingrediënten voor de deegbodem
250 g bloem, plus wat extra om te bestuiven
50 g poedersuiker
125 g ongezouten, koude boter van goede kwaliteit, in kleine blokjes
1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch, geklutst
Een scheutje melkMeng de bloem, poedersuiker en boter met de hand tot een kruimelige mix en voeg dan het ei en de melk toe tot je een gladde bal kunt vormen. Rol het deeg tot een schijf met een dikte van een halve cm. Bekleed een ingevette bakvorm. Laat het 20 minuten blind bakken op 200 °C.


Ingrediënten voor de vulling

450g pompoenpuree, uitgelekt
2 grote eieren
75g basterdsuiker
1 tl kaneel
½ tl nootmuskaat
½ tl koekkruiden
½ tl kruidnagel
½ tl gember
250ml kookroom

Mix alle ingrediënten tezamen in een grote mengkom. Giet het vloeibare mengsel in de korst en laat het geheel 40 minuten bakken op 180 °C. De randen horen er steviger uit te zien en het centrum van de taart nog licht wiebelig.

Pompoentaart is mijn bak-vijand. Ik heb er al diverse recepten van geprobeerd, maar de taart voldoet nooit aan mijn verwachtingen/eisen van een taart. Toch, blijf ik het hardleers proberen.
Ik maakte zelf een lekkere zandkoekjesbodem (from scratch) aan de hand van een Jamie Oliver recept. Ik heb het recept tot op de letter gevolgd, behalve het gedeelte waar je het deeg moet laten rusten in de koelkast omdat ik in tijdsnood zat. Ik heb wel meer bloem moeten toevoegen dan het recept aangaf om het plakken tegen te gaan.
De vulling komt dan weer van een BBC recept. Het was een van de betere pompoentaarten, qua smaak en vooral omdat je niet simpelweg een hap suiker eet zoals bij sommige pompoentaarten het geval is. De vulling heeft wel een uurtje nodig na het bakken om op te stijven, want anders ga je de vulling zien wegvloeien.
Er was verbetering, maar nog steeds geen perfectie.

Pumpkin mug cake

Pumpkin Mug Cake>Recept
Onlangs postte My Linh van Writing Temptations het recept voor “BEST Apple-Cinnamon Mug Cake”. Het klonk zo goed, dat moest ik wel proberen. Alleen ik had geen appel in huis, enkel pompoenpuree. Zo gezegd zo gedaan, in de plaats van een halve appel heb ik er een eetlepel pompoenpuree door gemengd en het 20 seconden langer laten verwarmen.  De smaak was erg lekker. Ik vond het wel die typische mug cake smaak hebben, maar de specerijen brengen het naar een hogere level.

Pumpkin risotto

Pompoenrisotto
Zacht en romig, zonder de toevoeging van room. De risotto is afkomstig uit een Linda McCartney kookboek. Oorspronkelijk is het een recept voor risotto met champignons maar dan vervangen door pompoen kubusjes.

Advertenties

7 gedachten over “Food: Wat te doen met pompoen

  1. Oh man pumpkin mug cake!!! Genious. Ga ik ook eens met leftover pompoen puree pureren. Was het moist? 😀 Heb je het ook geprobeerd zonder de 20 seconden extra? (Ben altijd erg cautious bij mug cakes dat ze te lang in de magnetron zitten = taai) Die pumpkin pie ziet er trouwens ook heerlijk uit hoor! Misschien moet je eens de pumpkin pie van Sally’s Baking Addiction proberen. Zij is echt awesome. P.S: LOVE LOVE LOVE pompoensoep 😀 Love pompoen in het algemeen eigenlijk. Super lekker en gezond ^^

    1. Het was moist, zeer moist – Mam dacht dat het net niet gaar was zo moist. Ja ik had het ook eerder eruit gehaald, maar dat zag er nog niet stevig genoeg uit (jeweetwel bakkersinzicht :P) Oh die houd ik voor volgend jaar, zal het zeker bookmarken.

      1. Yaaaay!! Love moist cake ❤ Haha ja bakkersinzicht! Ik ken 't 😉 ben benieuwd of je die pumpkin pie wel lekker vindt 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s