Food·Personal

Experiment: 2 weken zonder suiker

Een voedingspatroon zonder suikers!? Wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Is het eigenlijk wel mogelijk?

Uitgaande van die vraagtekens startte ik met een tweetal richting-genoten een suikervrij dieet. We hebben twee weken lang toegevoegde suikers gemeden uit onze voeding.
Onder deze suikers vallen alle suikers die fabrikanten toevoegen aan hun producten: als je kijkt naar de ingrediëntenlijst van producten en het woord suiker (sucrose, dextrose,…) tegenkomt, dan wordt het in de ban geplaatst. Hetzelfde geldt voor toegevoegde en alleenstaande honing, stropen met name glucose-fructosestroop en siropen.

Wat blijft er dan nog over om te eten?
Alle natuurlijke onbewerkte producten als brood (geen luxe broden als koffiekoeken), granen (havermout), groenten en fruit.
Fruit is inderdaad een bron van fruitsuikers (fructose), maar dit werd toegestaan , aangezien de dagelijkse dosis vitaminen belangrijk is.
Het enige andere product dat we door de vingers zagen, was sojadrink. Soja producten bevatten vaak rietsuiker als zoetmaker, maar zijn eveneens een bron van calcium, Vit B2 en Vit B12. Micro-elementen die twee van ons niet zomaar konden schrappen (studiegenoot als lactose-mijder en ikzelf als vegetariër).

De grondregels waren duidelijk, maar hoe verloopt het in de praktijk?
De eerste paar dagen is het oppassen geblazen. Ik wist van tevoren al dat er in veel producten suiker werd toegevoegd, maar het verraste me hoeveel producten dat toch eigenlijk wel waren o.a. in beschuit, hot sauce en pastasauzen.

Mijn eetpatroon is op zich al vrij suikervrij eenmaal ik geen koek of gebak eet weliswaar. Ik heb vooral natuurlijk gegeten: meer groenten & fruit en noten als tussendoortjes in de plaats van koeken.
Okey, ik heb de fruitkaart erg vaak benut. Men wordt aangeraden om twee tot drie stukken fruit per dag te eten. Dit in de pure vorm want de vezels in fruit hebben een invloed op het bloedsuikergehalte, wat niet geldt bij de inname van fruitsappen (Bron). Het is wel opvallend dat je al makkelijk meer vet gaat eten ter compensatie van de suikerrijke producten. Ik heb geprobeerd dit te matigen door te kiezen voor producten met onverzadigde vetten als in noten in de plaats van verzadigde vetten.

Suikervrij eten

Nog een interessante gerelateerde video dat vorig jaar op Koppen verscheen. Tim Verheyden brengt een maand door zonder suiker. Twee keer zo lang als wat wij deden en hij deelt zijn bevindingen. Klik hier om de video te bekijken.

Wat nu voor het ontbijt?
Onderwijl zocht ik naar gezonde ontbijt opties. Brood en pappen zonder toevoegingen zijn allemaal goedgekeurd, maar hoe zit het met de ontbijtgranen die je kunt kopen in de winkel? In 99% van de ontbijtgranen vind je suiker al snel terug hoog in de ingrediëntenlijst. De suikervrije en betaalbare cereals zijn schaars, zelfs tussen de meest ‘smaakloze’ muesli’s.
In die twee weken stuitte ik op drie ontbijtgranen ook mochten in een suikervrij dieet.
Delhaize eigen merk verkoopt twee cereals waarbij er intensieve zoetstoffen als Stevia worden toegevoegd in de plaats van suiker: Crunchy muesli appel (op basis van isomalt en steviolglycosiden) en Crunchy muesli chocolade (op basis van maltitiol, isomalt en stevioglycoside). Albert Heijn eigen merk verkoopt muesli zonder suiker of zoetstoffen.

Ontbijtgranen|Muesli|Appel|Stevia €2,09 (300 gr – 6,97 €/kg)
Havervlokken (GLUTEN) 50 %, voedingsvezels (polydextrose, resistente dextrine, inuline), krokante zemelen 8,4 % (tarwezemelen (GLUTEN), tarwebloem (GLUTEN), rijstbloem, havervlokken (GLUTEN)), stukjes appel 6 % (appel, citroenzuur, antioxidant, natriummetabisulfiet)), zonnebloemolie, zoetstoffen (isomalt, steviolglycosiden), zemelsticks (tarwezemelen (GLUTEN), dadels, rozijnen), haverzemelen (GLUTEN), havermeel (GLUTEN), geraspte kokosnoot, natuurlijke aroma’s, zout, antioxidant (tocoferolrijk extract), rijsmiddel (natriumbicarbonaat)


Ontbijtgranen|Muesli|Chocolade-Noten|Stevia €2,09 (300 gr – 6,97 €/kg)
Havervlokken 47% (GLUTEN), voedingsvezels (polydextrose, dextrine, inuline), zemelencrisp 8% [tarwezemelen (GLUTEN), tarwemeel (GLUTEN), rijstemeel, haverzemelen (GLUTEN)], chocolade 6% [zoetstof (maltitol), cacaomassa, inuline, cacaoboter, emulgator (SOJALECITHINE)], zemelensticks 5% [tarwezemelen (GLUTEN), dadels, rozijnen], zonnebloemolie, hazelnoten (SCHAALVRUCHTEN) 4%, zoetstoffen (isomalt, steviolglycoside), haverzemelen (GLUTEN), havermeel (GLUTEN), geraspte kokos, natuurlijke aroma’s, zout, antioxidant (tocoferolrijk extract), rijsmiddel (natriumbicarbonaat).


AH BASIC Muesli €1,49 (1000 gr – 1,49 €/kg)
In­gre­di­ën­ten: vol­ko­ren vlok­ken [tar­we- (GLU­TEN), ha­ver- (GLU­TEN), gerst- (GLU­TEN)], 10% ro­zij­nen [ro­zijn, plant­aar­di­ge olie (zon­ne­bloem-, ka­toen­zaad- (in wis­se­len­de ver­hou­ding))], zon­ne­bloem­pit. Ge­maakt in een be­drijf waar ook pin­da’s en no­ten wor­den ver­werkt.


Delhaize suikervrije muesli

Albert Heijn suikervrije muesli

De uiteindelijke vraag is natuurlijk: welke invloed heeft het dieet?
Naar mijn gevoel had de ommekeer geen grote impact. Mijn voedingskeuzes leden er niet onder. Wat niet betekent dat het niet spijtig is om alle lekkernijen aan je neus voorbij te moeten laten gaan. Aan de andere kant, ik voelde mij bijster goed.
Op momenten van intensieve activiteiten kreeg ik wel eerder mijn appelflauwte en ik ben van mening dat mijn concentratiegraad ook iets lager lag. Mijn huid zag er redelijk spotvrij uit, maar de tijdsperiode is te kort om dit met zekerheid aan het dieet toe te wijzen.
Ik was bovenal geschrokken welk effect het dieet op mijn gewicht had. In combinatie met mijn lichaamsbeweging (minstens een halfuur beweging per dag, 40 minuten fietsen per dag en 24 uur actief werken in die twee weken) zag ik mijn gewicht afnemen met twee kilo.

Een suikervrij dieet heeft zo zijn voor-en nadelen. Het was een interessant experiment, maar ik ben toch blij dat het voor mij geen verplichte levensstijl is zoals dat voor sommige mensen om medische redenen. Ik heb in die twee weken anders gekeken naar producten en suikervrije muesli op de som genomen. Erna merkte ik meteen welke producten waren gezoet en welke niet. Toch, af en toe eens snoepen is wel fijn.

Advertenties

5 gedachten over “Experiment: 2 weken zonder suiker

  1. Super knap dat je dit gedaan hebt! Voelde je je ook chagarijnig door het ‘tekort’ aan suiker? Hoe was het voor de studiegenoot? Moet wel toegeven dat dit absoluut niks voor mij is. Mijn motto is “everything in moderation”. Bovendien kunnen zoetstoffen migraine bij mij veroorzaken dus dat is ook een no go.

    1. Eigenlijk niet, maar om er echt achter te komen, kun je het beter vragen aan mijn omgeving 😛 De studiegenoten mistte de zoetigheden veel sterker – echte Belgen eten choco op hun brood etc. en het gewichtsverlies was bij hun niet zo sterk. Ook maakten ze iets meer misstappen omdat ze vaker iets suikerrijks aangereken kregen en het aanvaarden zonder erbij na te denken. Dat is een heel goed motto, zeker als men kan bakken als jij :D. Jah daarom dat ik ook een cereal wou vinden zonder zoetstoffen, want niet iedereen kan dat even goed verdragen. Ik zag trouwens dat Jumbo ook een suikervrije muesli verkocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s