Beauty

Beauty: Hormonale acne oorzaak en behandelen

In de pubertijd krijg je op de meest ongelukkige tijden last van acne opflakkeringen. Er wordt vaak gezegd dat het betert als je ouder wordt. Dan word je eindelijk volwassen en treed je in de twintiger jaren en nog steeds krijg je regelmatig last van acne. De reden hiervoor kan zijn: hormonale acne.

Oorzaak

Hormonale acne duidt op het krijgen van acne of het verergeren van al bestaande acne.
Bij mannen komt het door een hoge concentratie aan het hormoon testosteron. Dit hormoon zorgt voor een verhoogde talgproductie. De talg heeft een dubbel effect: het verstopt zowel de poriën als dat het een goede voedingsbodem vormt voor bacteriën. De aanwezige bacteriën in talgkanalen zetten talg om in irriterende vetzuren wat voor ontstekingen zorgt.
Bij vrouwen komt het vanwege een andere reden. Vrouwen krijgen geen plotse stijging in testosteron aanmaak, maar wel een daling in andere hormonen waardoor de verhouding uit balans raakt. De acne verschijnt ongeveer een week voor de menstruatie en verdwijnt weer wanneer de menstruatie begint, maar de schade kan nog een tijd zichtbaar blijven.

Talg, ook wel bekend als huidsmeer, is een dikke olieachtige substantie dat via de talgklieren in de huid wordt afgevoerd.

Bron: debeautyhoek.nl
Bron: debeautyhoek.nl

De wetenschappelijke uitleg

In het vrouwelijke lichaam zijn er constant hormoondalingen en stijgingen. Halverwege de menstruele cyclus stijgt het gehalte aan progesteron. Progesteron stimuleert de aanmaak van talg. Daarnaast zorgt progesteron dat de poriën zich verkleinen, hierdoor kan talg niet weg en stapelt zich op in de talgklieren wat voor verstoppingen zorgt. Verstopte talgklieren kunnen zich vormen tot mee-eters, maar kunnen ook evolueren tot puisten.
Net voor de menstruatie geldt een daling aan de hormonen progesteron en oestrogeen. Vanwege deze daling is het gehalte aan testosteron in het lichaam vrij hoog in vergelijking met de normale hormonentoestand. Testosteron stimuleert eveneens de talgklieren.

Bron: gezondheidsplein.nl
Bron: gezondheidsplein.nl

Buiten hormonale oorzaken wordt er ook gespeculeerd dat de voeding een rol speelt in het veroorzaken van acne. De relatie tussen acne en dierlijke producten als melk of suikerbevattende producten is nog niet concreet aangetoond (tegenstrijdige wetenschappelijke onderzoeken), maar het kan vast geen kwaad om dit met mate in te nemen gedurende een week.
Enkele van de theorieën: Dierlijke producten bevatten hormonen die bij inname in het lichaam komen. Normaalgesproken is het de functie van de lever om niet herkenbare hormonen af te breken, maar als deze overwerkt is kunnen er hormonen vrijgezet worden in de rest van het lichaam. Een disbalans aan hormonen.
Als men suikerbevattende producten inneemt, komen er meer vrije suikers in het bloed dit stimuleert een verhoogde vrijzetting aan insuline. Insuline en daarbijkomend IGF-I zorgen voor een een stijging van de talgproductie.

Behandelen

Een oplossing voor hormonale acne is medicatie als de anticonceptiepil. Als je deze manier verkiest, is het goed om gesprek met je huisarts te hebben. Informeer naar een pil met een aangepaste samenstelling (hoger in oestrogeen).
De anticonceptiepil is niet iedereen zijn eerste keus vanwege de externe beïnvloeding op de hormoonhuishouding en mogelijke bijwerkingen.

Andere behandelingen en degene waar ik op doel werken enkel oppervlakkig. Het heeft geen invloed op de hormoonhuishouding zelf, maar staat in voor het ondersteunen en verbeteren van de complexie.
Hormonale acne wordt niet veroorzaakt door een slechte hygiëne, maar kan er wel door verergerd worden.

De eerste en meest voor de hand liggende optie is dagelijks de huid reinigen met enkel water. Je kunt gebruik maken van een milde wasgel om effectiever te reinigen, maar wees zeker dat deze de huid niet meer beschadigt (agressieve ingrediënten).
In je twintiger jaren kan je huid sneller uitdrogen dan in de puberteit. Om dit tegen te gaan, gebruik je best een vochtinbrengend product. Bijkomend kun je een anti-bacterieel product gebruiken voor spot-treatment om de aanwezige bacteriën te bestrijden.

Hou de huid daarnaast zo schoon mogelijk. Vermijd dikke lagen foundation maar geef je huid de tijd om op te klaren. Indien je toch make-up gebruikt, zorg voor een grondige reiniging en gebruik achteraf een milde toner om de laatste make-up resten weg te halen. Daarnaast, raak de huid zo min mogelijk aan met je handen of voorwerpen als telefoons.

Disclaimer: Ik ben geen dermatoloog. De informatie is afkomstig van diverse bronnen die ik raadpleegde uit interesse voor dit onderwerp.

Advertenties

11 gedachten over “Beauty: Hormonale acne oorzaak en behandelen

  1. Mijn acne is vooral hormonaal en stress gerelateerd, dus ik weet hoe lastig het is om te behandelen… Topical treatments helpen maar in heel beperkte mate en van binnenuit behandelen is lastig 😦

    1. Van binnenuit vraagt toch iets meer dan een bepaald product op de huid te gebruiken, ja. Ai stress, niet teveel stressen zo voor je huwelijk Melissa – picture perfect bride.

  2. Gezond eten en veel water drinken helpt ook! Door middel van voeding kun je namelijk ook je hormonen in balans houden.

  3. Informeer bij de huisarts over de gevaren van een anticonceptiepil met meer oestrogenen. Het is niet bewezen effectievER dan de gewone anticonceptiepil, maar geeft wel een hogere kans op borstkanker dan de gewone pil (de kans is nog steeds klein, maar wel HOGER dan de gewone pil). That being said, voor mij lag het allemaal aan de voeding. Ik had jarenlang problemen met mijn darmen en had ook heel veel puistjes op mijn voorhoofd. Een artikel dat ik destijds las, gaf aan dat acne op het voorhoofd ook wel gekoppeld kon worden aan slechte vertering. Wonder boven wonder, toen mijn darmproblemen meer onder controle was (vermijden van bepaalde stoffen in m’n voeding), is mijn acne helemaal verdwenen!! Werkt misschien niet voor iedereen, maar zeker niet verkeerd om eens te kijken of je ook problemen met je vertering hebt.

    1. Zeker, altijd eerst naar de huisarts gaan! Ah dus toch echt voedselgerelateerd, goed om te weten. Bedankt voor je inbreng – als apotheker weet jij daar toch meer over.

      1. Excuus trouwens, borstkanker=diepveneuzetrombose -___- (was denk ik aan het slapen ofzo…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s