Personal

Personal: Journal Australia – Peace& love (Day 12 – 13)

Keywords: Koala\\Koala Rehabilitation Area\\Lismore\\Nimbin\\Hippie

Koala reservate (1)

Koala reservate (8)

Nimbin (10)

Nimbin (11)

Een bezoek aan een opvangcentrums voor koala’s met alle bijhorende schattigheid en een trip naar de vredelievende stad Nimbin, waar je op elke straathoek medicinale kruiden kunt krijgen.

Dag 12 reken ik hierbij, maar eigenlijk had ik die uitgeroepen tot recuperatie-dag. Mijn slaappatroon is erg slecht, zowel in België als hier. Maar met alle activiteiten van de afgelopen dagen voelde ik me erg moe en gevoeliger voor de kou. Om niet serieus ziek te worden, ben ik binnenshuis gebleven.


Koala Rehabilitation Area
Rifle Range Road, Lismore NSW 2480

Wist je dat koala’s Australie helemaal niet overheersen. Initieel dacht ik dat kangoeroes en koala’s op elke straathoek te vinden waren, maar dat blijkt dus niet het geval. Kangoeroes hebben zich beter aangepast dan koala’s aan de mens-veroorzaakte omstandigheden. Elk jaar werden er veel koala’s ziek, hartstikke zielig!

In Lismore bezocht ik het Koala Rehabilitation centrum. Echt een prachtige organisatie draaiende gehouden door vrijwilligers die gewonde koala’s genezen zodat ze weer terug in het wild kunnen leven. Het is een vrij klein centrum, met enkele opvanghokken voor koala’s die in behandeling zijn, omring door veel eucalyptusbomen. Op dat moment waren er ongeveer zes koala’s aanwezig.
Doordeweeks worden er twee guided tours gegeven en zaterdags één uitgevoerd door een vrijwilliger. Er wordt enkel een vrijwillige bijdrage van $5 per persoon gevraagd, helemaal niet veel voor het werk dat ze doen.
De gids begon met en uitleg over de organisatie en wat het doet, in een notendop klonk de boodschap zo:

Koala’s zijn niet erg snuggere beestjes. Vanwege ontbossing en verstedelijking vinden ze niet makkelijk eten, bijkomstig eten ze enkel de jonge Eucalyptus blaadjes. Koala’s begrijpen niet het gevaar van jagers, honden en autowegen. Ze zijn gevoelig voor stress waardoor ze ziektes ontwikkelen als blindheid of geslachtsziektes.

De arme beestjes! Evolutie heeft hun geen goed gedaan. Bijtende honden, snelle auto’s en mensen die uit zijn op hun pels. Daarnaast vallen ze regelmatig ook uit bomen, blijven ze stilzitten op autowegen, snappen ze niet dat ze bij hongersnood ook iets anders kunnen eten dan eucalyptus omdat het hun niet is aangeleerd. Vooral zielig als er een moeder-koala gewond raakt die een baby bij zich draagt, die baby heeft zonder hulp geen enkele kans op overleving.

Niet ver buiten het centrum zag ik nog hoog in een boom een wilde koala. Volgens mij bestaat hun leven uit eten, slapen, wandelen.


Nimbin

Wat een hippie stad. Dit is geen belediging of dergelijke, maar met een ander woord kun je het extreem alternatieve dorp niet omschrijven. Tie dye, lang haar, succesvolle wietverkoop, regenboog-gekleurde kledij, blote voeten, artistieke winkelgebouwen en een zeer rustige bevolking. Het dorp heeft een centrum van twee straten gevuld met winkels waar je genezend stenen, organische producten, hennep kleding en lederen juwelen kunt kopen. De sfeer is er vrolijk en ze maken er echt ontzettend lekker gebak en brood (ik spreek niet niet over hasj brownies).

Als je door het dorp loopt ruik je op veel plekken en bij veel personen een zachte kruidige geur. Ik heb nog nooit cannabis gerookt, dus ik kan het niet goed vergelijken. Ik heb er een tweetal uur rondgelopen en in die twee uur kreeg ik drie keer de vraag of ik wiet wou kopen. Misschien zag ik er gestrest uit of kwam het door mijn “Recipe for happiness” shirt?

Nimbin: een plek waar vrijheid blijheid heerst.

Groetjes uit Australië

Advertenties

2 gedachten over “Personal: Journal Australia – Peace& love (Day 12 – 13)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s