Beauty·Food

Review: Kruidvat Haarvitaal

Kruidvat haarsupplementen (1)

Kruidvat haarsupplementen (2)
Glazend gezond en sterk haar, iets wat we allemaal willen maar niet allemaal van nature hebben!
Tijdens stressvolle periodes ervaar ik soms meer dan het normale haaruitval. Het is een tijdelijk fenomeen dat zicht situeert gedurende examens of bij een overvolle agenda. Om het haaruitval te verminderen probeerde ik de Haarvitaal tabletten van het Kruidvat.

Kruidvat Haarvitaal Tabletten bevatten biotine en zink die bijdragen aan de normale haargroei en die voor het behoud van glanzend haar zorgen.

De 60 ovaalvormige tabletten zijn niet geschikt voor zwangeren of vrouwen tijdens de lactatie zonder een medisch voorschrift of kinderen. De tabletten horen tweemaal per dag te worden ingenomen tijdens de maaltijd met water.


Omdat ik graag een medische inbreng wil bij dergelijke voedingssupplementen, heb ik mijn huisarts om advies gevraagd: ”Bij een normale gezonde (West-Europese) voeding zijn haarsupplementen niet noodzakelijk. De voedingsbronnen, waar de actieve stoffen inzitten, worden veelal ingenomen zonder enige moeite. De voedingssupplementen zorgen voor een betere opbouw van het haar. Dit voornamelijk aan de hand van keratine: een bouwstof van je haar die het haar versterkt.”

In mijn situatie helpt supplementatie niet aangezien de oorzaak van haaruitval stressgerelateerd is. In dit geval versnelt de cyclus van een haarfollikel, hierdoor neem je een grotere haaruitval waar maar de opbouw van het haar is niet aangetast.

De haarcyclus bestaat uit drie fasen:
In fase 1 ontstaat er een nieuwe haarwortel en gaat haar groeien, deze fase kan twee tot zes jaar in beslag nemen.
In fase 2 remt de haargroei en maakt het zich klaar om uit te vallen, deze fase kan twee tot drie weken in beslag nemen.
In fase 3 gaat het haar los zitten en uitvallen, dit kan twee of drie maanden duren.

De Kruidvat Haarvitaal tabletten zijn geschikt voor mensen die dun en snel brekend haar hebben door toedoen van een slechte haarstructuur. De dagelijks inname in voldoende om de behoefte te dekken, zeker in combinatie met voeding. Het is afgeraden om meer dan de aangeraden dosis in te nemen.
De tabletten zijn niet de meest makkelijke om in te nemen vanwege de grote, maar ze hebben geen scherpe randen. Het is zeker belangrijk om de tabletten in te nemen met water voor een goede opname van de stoffen en voor het verwijderen van het overschot.


De tabletten zijn samengesteld uit:

Per dagdosering (2 tabletten) [Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADI)]

Pantotheenzuur (calcium-d-pantothenaat) 10 mg [ADI 166%]
Panthoteenzuur, ookwel bekend onder de naam Vitamine B5, staat in voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. De stof zit ongeveer in alles: vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten groenten en fruit. Panthotheenzuur lost op in water.
De behoefte ligt tussen 5 en 12 mg/dag. Bij zeer hoge doseringen van tientallen g/dag kan diarree optreden.

Bron: voedingscentrum.nl en cursus voedingsleer

Biotine (d-biotine) 50 µg [ADI 100%]
Biotine, ookwel bekend onder de naam Vitamine B8, wordt geabsorbeerd in de dunne darm en geresorbeerd in de nieren. Het zit onder andere in melk, noten en pinda’s. Biotine lost op in water en een teveel aan biotine wordt afgevoerd via de urine. Het staat in voor de vrijmaak van energie uit voedingsmiddelen, houdt huid en haar gezond en heeft een rol in de vetzuursynthese.
De behoefte ligt tussen 30 en 70 µg/dag

Bron: voedingscentrum.nl en cursus voedingsleer

Zink (zinkcitraat) 10 mg [ADI 100%]
Het mineraal zink heeft een rol in de stofwisseling: opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en de effectiviteit van het afweer-/immuunsysteem. Een tekort komt zelden voor, aangezien het in de meeste producten zit als vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Zink opname werkt averechts met koper, dit houdt in dat een geregeld te hoge zink inname resulteert in een tekort aan koper. De behoefte ligt tussen 7 en 9 mg/dag met een maximale inname op 25 mg/dag.

Bron: voedingscentrum.nl en cursus voedingsleer

Isoflavonenextract 25 mg
Isoflavonen zijn, een subgroep van flavonoiden, zijn geen essentiele voedingsstof en hebben een anti-oxidantieve werking. Isoflavonen zitten in bonen, erwten en noten. Er is geen maximale inname bekend, maar een teveel aan isoflavonen zou een hormonale (oestrogene) werking kunnen hebben.

Bron: voedingscentrum.nl

L-cysteine 150 mg
L-cysteine vevat zwavel en heeft een anti-oxidantieve werking. De stof zit in kleine hoeveelheden in eiwitrijke voedingswaren als vlees, eieren, melk en melkproducten en sojabonen. Het is wateroplosbaar. L-cysteine is van belang voor diverse eiwitten, waaronder keratine, waar het zorgt voor de stevigheid van de structuur. De behoefte ligt in dit artikel op 1400 mg, maar in andere studies is er nog geen gevonden.

Bron: aminoacidstudies.org/l-cysteine

Methylsulfonmethaan (MSM) 800 mg
Zwavel is nodig in de aanmaak van keratine las bouwsteen van eiwitten. Lost op in water. De stof zit in eiwitrijke voedingswaren als vlees, tofu en peulvruchten. Bij zeer hoge doseringen kan diarree optreden. De behoefte ligt tussen 1000 en 3000 mg/dag.

Bron: beautyjournaal.nl/2010/12/10/msm-methylsulfonylmethaan


Prijs: 4,49

Advertenties

4 gedachten over “Review: Kruidvat Haarvitaal

  1. Interessant artikel, ik verdiep me normaal gesproken nooit in zulk soort producten (en ingrediënten) dus er gaat een wereld voor me open haha! Jammer dat het product voor jou niet werkt

    1. Bwa, betekent wel dat mijn haar al gezond is 😀 Ik vind het echt fijn om te weten wat ik op mijn lichaam gebruik: kennis is macht. Bedankt voor je reactie!

    1. Voor mij persoonlijk niet. Eerste reden omdat ik het niet systematisch in neem (vergeet het vaak) en tweede reden omdat ik eigenlijk geen tekorten aan deze elementen had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s