Food

Food: Punselie stroopwafels

Punselie stroopwafels (1)

Punselie stroopwafels (3)

De kracht van televisie op de smaakpapillen. Sinds het bekijken van de documentaire over de Punselie fabriek, wou ik enorm graag zo’n koek tussen mijn tanden krijgen en weten waar het allemaal om draaide.

In 1872 begonnen zij een bakkerij in Gouda. Zoon Bertus was in 1945 de bedenker van ” de vervanger van de Goudse stroopwafel “. Bertus plakte 2 brosse Goudse ruitjes op elkaar met een stroopvulling van karamel ertussen en de Punselie was geboren.

Punselie Cookie Company BV
Spieringstraat 121, 2801 ZK Gouda

Gelukkig voor mij verkoopt de Albert Heijn Punselie stroopwafels. Ik vond er een pak Punselie Stroopkoekjes classic. Het pak bevat  200 gram koek en gaat over de band voor de prijs van €1,58.

Door de verpakking kon ik er eigenlijk moeilijk naast kijken: vrolijk Hollands oranje met de merknaam duidelijk zichtbaar. Punselie’s stroopwafels lijken totaal niet op de ”normale” stroopwafels die je bijvoorbeeld bij de HEMA kan krijgen. Het heeft het uitzicht van een stroopwafel met het bekende ruitpatroon en dezelfde opbouw. In de plaats van twee dunne wafelhelften met suikerstroop ertussen, heeft Punselie twee dikkere koekhelften met karamelstroop die de helften aan elkaar laat plakken.

Volgens de plastic folie kun je de stroopwafels ook opwarmen in de magnetron voor een nog lekkere smaak: tien seconden op 800 Watt. Vanzelfsprekend heb ik beide manieren geprobeerd. De koele variant is een lekkere knisperige koek. Punselie koek smaakt naar mijn gevoel exact als een Jodekoek met vollere stroop. De warme variant heeft een zachtere bijt door de verandering van vetstructuur en chewy karamelstroop. Mijn voorkeur gaat uit naar de simpele onverwarmde variant, omdat ik vind dat de suikers anders te overweldigend te proeven zijn.

Wat ik vooral geweldig vind aan de Punselie stroopwafels is dat ze zeer lief zijn voor mensen met allergieën. Ze zijn zowel kipeivrij, notenvrij, koemelk lactose vrij als pindavrij. Geen gebruik van roomboter of scharrelei zoals bij andere stroopwafels vaak het geval is.

Ik miste een heel klein beetje toch de dunne stroopwafel die zo leuk kleeft en alles onder de plak brengt, maar zo’n Punselie was wel een fijne afwisseling en zeker het proberen waard.

Ingrediënten
tarwebloem
suiker
gehard plantaardig vet
plantaardige olie
glucosesiroop
tarwezetmeel
kruiden (kaneel)
zout
rijsmiddel: E500, E450a (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat)
emulgatoren: E322, E471, E341, E492 (soja lecithine, monoglyceride, diglyceriden en palmvet)
aroma’s (boter)
kleurstof E160a (caroteen)

Voedingswaardewijzer
Energie: 490 kcal/100g
Vet: 24g/100g
Linolzuur: 19g/100g
Verzadigd vet: 5g/100g
Eiwit: 4,5g/100g
Koolhydraten: 62g/100g
Suikers: 32g/100g
Zout: 1,1g/100g

Punselie, al ruim 140 jaar het lekkerste koekje uit Gouda.

Advertenties

2 gedachten over “Food: Punselie stroopwafels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s