Watching

Watching: Suite Française

Suite francaise
Bron: errolflynnfilmhouse.com

De film waar ik al een heuse tijd naar had uitgekeken: Suite Française!
Het romantisch oorlogsdrama, gebaseerd op de laatste geschreven roman van Irène Némirovsky, speelt zich af aan het begin van de Duitse bezetting in Frankrijk ten tijde van de tweede wereldoorlog. De film Suite Française draait onder het concept dat twee mensen samenkomen onder de oorlogsomstandigheden uit een gemeenschappelijke liefde voor muziek.

Set in France during 1940, Suite Française follows beautiful Lucile Angellier (Michelle Williams) who awaits news from her husband, a prisoner of war whilst leading a stifled existence with her mean, controlling mother-in-law (Kristin Scott Thomas). When Parisian refugees pour into their small town, soon followed by a regiment of German soldiers who take up residence in the villagers’ homes, Lucile’s life is turned upside down.

In the Angellier home, Lucile initially tries to ignore Bruno (Matthias Schoenaerts), the handsome and refined German officer who has been posted to live with them. But soon, a powerful love draws them together and traps them in the tragedy of war.

Bron: errolflynnfilmhouse.com

Het pijnlijke is, ware het niet voor de oorlog en zouden de schone française Lucile Angellier en Duitse Wehrmacht onderluitenant Bruno von Falk elkaar hebben gevonden dan was alles anders geweest – maar zo liep het niet.
Het verhaal van de gevaarlijke romance (dat tot het plot bijdraagt en erin slaagt om valkuilen te omzeilen) wordt verrijkt met de levens van andere dorpsbewoners: armoede, honger, begeerte en trots spelen allemaal een belangrijke rol. De sfeer wordt vanaf het begin duidelijk geschapen door het vele beeldmateriaal afkomstig uit de tweede wereldoorlog. Hoe meer er naar het einde wordt toegewerkt, hoe meer de focus verlegd wordt op de relatie.

Michelle Williams, onder meer bekend van Brokeback Mountain en Oz the great and powerful, acteerde uitstekend de fragiele jongedame die onder het juk leeft van haar schoonmoeder en later de sterke vrouw die zeker is van haar stuk. Apart genoeg heeft Williams haast elke Europese nationaliteit buiten Frans. Het kapsel-departement heeft ook uitstekende werk verricht: Lucile Angellier’s attitude kan teruggevonden in haar haar. Voor de eerste helft van de film is het haar omhoog gestoken in tegenstelling tot de tweede helft waar het haar los hangt.
Matthias Schoenaerts, ook wel een Belgische acteertrots, vult de rol van luitenant Bruno von Falk in. Zijn aanwezigheid is duidelijk te voelen in  scenes, toch op een timide manier zoals zijn personage hoort te zijn: een componist verzeilt in de oorlog in een hoge functie. Na Suite Française heb ik een nieuw gevonden respect voor Matthias Schoenearts.

Wat ik altijd waardeer is als verhaallijnen mooi worden afgerond. Dit is niet perse het einde dat je zou willen zien, aangezien dat ongeloofwaardig zou zijn in het tijdsbeeld, maar wel een concreet slot. Verder vond ik de emoties realistisch overkomen, het zware gevoel van de film was effectief en de filmmuziek paste er buitengewoon goed bij: de pianostukken van Rael Jones zijn subliem!


Duur: 107 minuten
Genre: Oorlog, Drama, Romantiek


Advertenties

6 gedachten over “Watching: Suite Française

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s