Reading

Reading: Man seeks God – Eric Weiner

Man seeks God Eric Weiner

Het is een vreemde situatie die de aanleiding geeft voor Eric Weiner’s zoektocht naar zijn God. De vraag: ”Have you found your God yet?” bleef onbeantwoord, want wie was zijn God. Dat bracht hem aan het denken over de verschillende Goden die Godsdiensten verrijken. De opvolgende periode benadert hij een achttal geloven met een zo open mogelijke geest. Hij gaat op zoek naar de werking van het geloof, bezoekt de waardevolle plekken, probeert het geloof te benaderen aan de hand van handelingen en ontmoet kleurrijke personen.

I tell Yossi about my brush with gas, about the nurse and The Question-Have you found your God yet?-that demanded an answer. I tell him about how I meditated lika a Budhist, whirled like a Sufi, prayed like a Christian.
I leave out a few bits, like shaving my legs in Vegas, but am otherwise comprehensive in my recounting. I tell him how I came to Israel in hopes of checking off the Judaism box…”

Eric Weiner. Man seeks God. New York: Hachette Book Group; 2011. 333 p.

Aangezien er honderden geloven zijn waarvan velen nog substromingen vertonen, elimineert Eric Weiner al in het begin enkele aan de hand van een aantal criteria: bekeerden moeten aanvaard worden, geen cultgroepen, geen parodistische geloven of degene waarbij er gebruik wordt gemaakt van drogerende middelen.
Hieruit selecteerde hij er acht:

Soefisme: Behorende tot de slam
Boeddhisme: Religieuze stroming vooral populair in het Oosten
Franciscanen: Volgelingen van Franciscus van Assisi die leven volgens Jezus in kloosterordes
Raëlisme: Een UFO religie
Taoïsme: Een Chinese Religieuze stroming met belang voor filosofie
Wicca: Een neoheidense natuurreligie
Sjamanisme: Invloed van een sjamaan op krachten
Kaballah: Een Joodse Religieuze stroming met belang voor filosofie

Man seeks God wordt gecategoriseerd als een Spirituele biografie. Het zijn niet enkel de geloven zelf die de ervaring opmaken, maar de gelovigen die hij ontmoet op zijn weg de wereld rond. Hij heeft diepgaande gesprekken met interessante personen van elke religie. Allen met hun eigen rijke achtergrond dat ervoor heeft gezorgd hoe ze zichzelf zien in het leven en in hun geloof. De godsdiensten die Eric Weiner bezoekt zijn zeer uiteenlopend. Enkele vertonen wel gemeenschappelijke kenmerken maar zeker ook tegenstellingen. Sommige geloven pleiten voor het loslaten van gedachten om de geest te vrijwaren terwijl anderen de geest willen boeien. Naast zijn ervaringen wordt er ook informatie en anekdotes meegegeven die hij opdoet uit literatuur. Op zijn reis leest hij veel over de essentie van het geloof en de geschiedenis.

Het boek is kwaliteitsvol opgemaakt. De indeling is erg goed. Elk geloof heeft zijn eigen hoofdstuk en is efficiënt afgescheiden van de anderen. De lengte van de hoofdstukken vind ik al veel vertellen over zijn ervaring. Zo wordt er meer gezegd over Boeddhisme en Kaballah dan over Wicca en Sjamanisme.
De gebruikte taal is begrijpelijk toch bevat het ook moeilijkere termen. Niet enkel de geloofsspecifieke waarbij je met een lager school godsdienstles al ver komt, maar ook de literatuur.
Hoewel het een leerrijke belevenisverhaal is, wordt deze verwikkeld en verpakt in humor en eerlijke meningen. De opbouw is constant, enkel het einde voelde extreem warrig aan en leeg aan antwoorden.
Niettemin leest de gehele reis als een levensveranderende ervaring die de inzichten verandert en leert over diens eigen positie in het leven. Het mooie aan het boek vind ik dat er geen sprake is van kwaadspreken, er worden enkel dingen in twijfel getrokken.

Na mijn aanvaring met The Geography of Bliss was ik zeer benieuwd naar Man seeks God. Ik ben zelf niet zeker waarin ik geloof of dat ik al geloof, maar ik ben wel eerlijk geïnteresseerd in godsdiensten: waar wordt er in geloofd, waar ligt de bron van het geloof, hoe uit men hun geloof en via welke handelingen. Aan de hand van Eric Weiner’s ervaringen krijg ik op deze vragen wel een antwoord, maar deze zijn nog steeds aangetast door de houding en voorgeschiedenis van Mr. Weiner. Het is dan ook enorm moeilijk om een onpersoonlijke ervaring te vertellen in een biografie dus dat neem ik erbij, maar het moet toch in je achterhoofd onthouden worden. Daarnaast is het moeilijk om te begrijpen wat een godsdienst inhoudt als het merendeel abstract is. Elke godsdienst heeft enigszins een abstracte zijde maar de ene al meer dan de andere. Ik had moeite met het begrijpen van Raëlisme en Sjamanisme. De bedoelingen waren duidelijker in de andere geloven, vooral boeddhisme.

Ik heb geleerd van Man seeks God en het was aangenaam leesvoer doorspikkeld met humor, hoewel ik beide boeken van Eric Weiner aanraad heb ik meer genoten van The Geography of Bliss.


Favoriete quote
”Do you, believe in God?”
”I need to know what you mean by God. The minute you say ‘God’ people have an image in their mind of what they think God is. I believe in something but I’m not sure I can tell you what it is.”

Eric Weiner. Man seeks God. New York: Hachette Book Group; 2011. 221 p.


Titel: Man seeks God
Auteur: Eric Weiner
Uitgeverij: Hachette Book Group
ISBN 9780446539470
Aantal pagina’s: 340


Weet jij nog een aanrader?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s