Food

Food: Ei-loze zandkoekjes

Ei-loze zandkoekjes (1)

Wat nu als je allergisch bent voor eieren, maar je knabbelt toch heel graag iets bij je drinken? Dit is precies het geval voor mijn kookpartner in crime. Om die reden veranderden we het al zeer simpele standaardrecept voor zandkoekjes in een Ei-loze versie. Voor onze koekjes hebben we trouwens lactose-vrije boter gebruikt, namelijk Bakken& Braden van Alpro Soya. De reden daarvoor luidt: vriendin is niet alleen allergisch voor ei maar ook voor lactose (It’s a hard hard life) – gelukkig kan ze met hartenlust van deze zandkoekjes eten.

Op zich is er geen groot verschil tussen normale zandkoekjes en zijn ei-vrije variant behalve dat ene ei. De koekjes kleuren daardoor niet zo goudbruin, maar zien er licht uit met iets gekleurde randen. Het vetgehalte moest wel iets verhoogd, doordat er nu meer droge massa was in verhouding met de vochtige massa, met andere woorden er zit iets meer boter in. De smaak is nog steeds even lekker en verslavend!
Met de hoeveelheid koekjesdeeg die bereid wordt, kun je twee bakplaten vullen wat neerkomt op ongeveer 38 koekjes.

Ei-loze zandkoekjes (2)


Ei-loze zandkoekjes

Ingrediënten

125 g fijne kristalsuiker
2 pakjes vanillesuiker
150 gram boter
250 gram bloem

Meng in een grote kom de kristalsuiker en vanillesuiker samen met de bloem. Voeg hierbij de boter en kneed het geheel tot een gladde massa. Op een met bloem bestoven werkplek, rol het deeg uit en gebruik uitstekers om figuren te krijgen. Leg de figuren op een bakplaat met bakpapier. Laat de koekjes ongeveer 10 minuten bakken op 180°C. De randen horen net iets gekleurd te zijn.


Nutritionele informatie: 1990 kcal (52 kcal/15 g portie)

Bevat gluten en lactose*

*Behalve als je gebruik maakt van lactose-vrije boter.


Smakelijk

Advertenties

8 gedachten over “Food: Ei-loze zandkoekjes

  1. Ziet er simpel maar verrukkelijk uit! 😀 Rot he als je iets niet mag hebben.. je moet er altijd rekening mee houden. Gelukkig is er tegenwoordig zoveel kennis van vervangers en alternatieven! Bedankt voor het delen!

  2. Simpel is vaak ZO lekker 😀 Zulke koekjes vind ik lekkerder dan koekjes met allerlei fratsen (behalve oreo’s. Die zijn gewoon the.bomb.dot.com) Vervelend dat je vriendin niet tegen ei en lactose kan, maar gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel alternatieve recepten en ingredienten beschikbaar 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s