Watching

Watching: The Theory of Everything

Bron afbeelding: librisnotes
Bron afbeelding: librisnotes

Welcome to The Oscar’s! Morgen is de 87ste gerenomeerde The Oscars. De gegeerde prijzen ter waardering voor het verrichte werk. Onlangs keek ik naar een mogelijke filmwinnaar: The Theory of Everything. De film dingt mee naar een handvol prijzen: Best Picture, Best Actor, Best Actress, Music en Writing.

The Theory of Everything is het biografische romantisch drama over wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking. De wetenschappelijke kant wordt naar achter geschoven waardoor de focus op de relatie tussen hem en zijn vrouw Jane Wilde komt te liggen. De film spant over velen jaren met name zijn levensjaren vanaf Cambridge, de dromerige ontmoeting met Jane en de vrolijke momenten die ze samen doorbrengen. Niet veel later wordt Stephen Hawking gediagnosticeerd met ALS ziekte.

His mind changed our world. Her love changed his.

Het script is gebaseerd op het boek geschreven door Jane Hawking. Dit voelt betrouwbaarder/trouwer dan als iemand anders het had geschreven. Daarnaast krijg je op deze manier ook Jane’s perspectief. De rol van Stephen Hawking wordt gespeeld door charismatisch uitziende Eddie Redmayne en Jane Hawking/Wilde door Felicity Jones, die in de ene na de andere prachtige rode loper outfit verschijnt. De acteurs leveren schitterend, krachtig acteerwerk.

De film is waarlijk mooi gefilmd en het verhaal eerlijk met diepgang. Denk ”A Beautiful Mind”: tragisch maar knap. Het scherm gloeit met heldere kleuren en warme gevoelens waar geschikt. Ondanks de vele momenten die het verhaal bevat vloeit alles knap in elkaar over. Op geen enkel moment voelt het langzaam of gehaast. Er wordt handig gebruik gemaakt van tijdssprongen en stiltes. Er wordt ook aandacht gegeven aan de geloofsverschillen van Hawking en Wilde.

Ik was al bekend met de grote lijnen over Stephen Hawking: de wetenschappelijke ontdekkingen en zijn persoonlijke worsteling met ALS. Het huiselijk leven, de moeilijkheden die ze beiden maar met name Jane ondervinden bij het opvoeden  van hun kinderen en tegelijkertijd de rol van verpleegster voor haar man opneemt, was compleet nieuw voor me. Net als hoe hun huwelijk eindigde en ze allebei liefde vonden bij iemand anders. Ik vind het wel vreemd/apart dat er een biografie uitkomt terwijl het onderwerp van de biografie nog leeft, vaak is dit toch niet het geval. Eigenlijk zou ik her-uitkomen moeten zeggen aangezien er eerder werken over Stephen Hawking zijn gemaakt *Benedicht Cumberbatch als Hawking*.


Duur: 123 minuten
Genre: Biografie, Drama, Romantiek


Heb jij al eens een film gekeken vanwege een Oscar(nominatie)?

Advertenties

6 gedachten over “Watching: The Theory of Everything

  1. I went to see this with my husband a couple of weeks ago, and we liked it! Although truth be told, I’ll be rooting for Benedict Cumberbatch tonight. I am not really a fangirl or anything, but The Imitation Game is the best movie I’ve seen in a long time! The acting is very very powerful.

  2. Ha, Benedict zou het vast ook goed doen! Ik wil deze film nog kijken.. na er een filmpje van gezien te hebben tijdens de Oscars ben ik wel reuze benieuwd nu 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s