Food

Review: Vicks keelpastilles

Review Vicks keelpastilles (1)

Review Vicks keelpastilles (2)De laatste paar dagen voelt mijn keel erg vervelend aan: zeer droog en geïrriteerd, ik word er zelfs wakker van, ookal drink ik wel 2 liter water per dag. In het begin wachtte ik het wat af maar het werd te afleidend.
Als eerste dacht ik aan hoestsiroop, maar dat niet gepast in mijn geval aangezien er geen sprake was van droge hoest. Daarna keek ik naar de zuigtabletten van Strepsils. Ondanks dat  het lidocaine bevat wat een verdovende werking heeft [naast Amylmetacresol en dichloorbenzylalcohol(bacteriedodende stoffen)] en verkrijgbaar is zonder medisch voorschift, sta ik niet te springen om medicamenten in te nemen. Uiteindelijk kwam ik bij keelpastilles.

Trouwens, ik vind het best verwarrend waaronder deze worden verkocht. Zijn het keelpastilles, (hoest)bonbons of zuigtabletten? De term bonbons wordt hier ook gebruikt voor zoete chocolade snoepjes en keelpastilles klinkt veel frisser.

Uit het brede gamma van keelpastilles viel ik voor de Vicks Natuurplus fruit keelpastilles citroen en natuurlijke menthol. Het woord ”natuur” klonk mij goed in de oren, dat maakt alles veel biologischer. Soms wordt dit gebruikt als marketingsstrategie. In dit geval klopt het grotendeels: de pastilles bevatten allemaal natuurlijke fruit- en kruidenextracten, maar ook laboratorium gecreëerde synthetische stoffen.

Daarbovenop is het suikervrij wat niet weghoudt dat het gevuld is met zoetstoffen, namelijk polyolen en intensieve zoetstoffen. Een woordje uitleg: polyolen zijn zoetstoffen die minder calorieën aanleveren in vergelijking met normale kristalsuiker. Isomalt (enzymatisch) is de enige polyool gebruikt in de keelpastilles, vandaar dat het nog steeds energiewaarde aanbrengt. Intensieve zoetstoffen zijn zoeter dan suiker en geven (haast) geen calorieën aan. Degene in de pastilles zijn acesulfaam-K (synthetisch) en sucralose (synthetisch).

De andere ingrediënten in deze Vick’s zijn het natuurlijke antioxidant citroenzuur, citroensapconcentraat 0,6%, natuurlijke aroma’s, menthol wat een verkoelend effect geeft en de kleurstof betacaroteen.

De citroen en natuurlijke menthol combinatie zorgt voor een zoetzure smaak die de neus opent. De harde ovalen vorm is aangenaam genoeg en je kunt er gerust een drietal minuten op zuigen. Mijn keel wordt lichtjes gesmeerd, wat fijn is en ik voel erna geen aanslag op mijn tanden. Ik vind het enkel jammer dat elke pastille apart is verpakt met een plastic wikkel. Wat een vervuiling, hoewel het ervoor zorgt dat na een tijd het geheel niet verandert in een grote aaneen gesmolten klomp zoals bij de bonbon potten van Ricola.

Zak van 72 g bevat 20 keelpastilles (3,6 g per keelpastille)
228 kcal/100 g (8,2 kcal/keelpastille)*
95 g koolhydraten/100 g (3,24 g koolhydraten/keelpastille)
< 0,5 g suiker/100 g
95 g polyolen/100 g (3,24 g polyolen/keelpastille) *De kcal van de polyolen worden niet opgenomen door je lichaam.

Analyseer jij wat je eet of ga je enkel af op de smaak?

Advertenties

15 gedachten over “Review: Vicks keelpastilles

  1. Ik analyseer enigszins wat ik eet. Voornamelijk omdat ik hele gevoelige darmen heb. Zo kan ik slecht volkoren/graan producten verteren (ja weird he?! de meeste mensen hebben hier juist veel van nodig) en word ik ontzettend opgeblazen van zoetstoffen. Ben dan ook volledig anti-zoetstof. Je zult vast op de opleiding veel leren over hoe goed/slecht zoetstoffen zijn, of niet? Leuk dat je over voeding schrijft trouwens! Vind ik altijd erg interessant ^^

    1. Aitch dat is inderdaad een van de mogelijke negatieve gevolgen van zoetstoffen – Yup dat is wat we doen en ook voor welke doelgroepen het kan worden toegepast (diabetici,..). Team foodlover :p

    2. Ik vind dit soort artikelen ook erg interessant! Lees ik uit je reactie dat je de snoepjes wel ok vindt? Maar niet top, Jasmine?

  2. Goed review! Ik vind het persoonlijk wel fijn dat ze per stuk verpakt zijn in zo’n plastic wikkel, want dan kan ik er zo met mijn hand in grijpen en in mijn tas stappen. Lekker makkelijk on-the-go.. plus, ze zullen niet plakken en je eigen vingers worden niet vies/besmetten niks als je er eentje in je mond stopt 🙂

  3. Leerzame review, meestal als het gaat om dit soort snoepjes neem ik gewoon de lekkerste smaak/goedkoopste optie ^^” wat moet je ook als arme scholier. Ze zien er best smakelijk uit, vooral de citroen smaak spreekt me best aan :’D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s