Food

Food: Lebkuchen

Lebkuchen (1)Ook al zitten we niet meer in de periode van kerstbomen en twinkellichten, dat houdt niet weg dat we afscheid moeten nemen van Kerstig eten. Gingerbread man werd al gebakken, dus dan wordt de volgende beste optie genomen: Lebkuchen. Rijke koeken die iets harder zijn dan de doorsnee en boordevol specerijen zitten. De bittere citroenschil wordt uitgebalanceerd door zoete honing en amandelen. Lebkuchen zijn uitermate geschikt om te serveren bij de thee.

De huisgemaakte variant is zonder suikerglazuur en met zelfgehakte amandelen, weliswaar niet zo fijn als industrieel fijngemalen amandelen maar beter in prijs. Sla zeker niet de eerste afkoelstap over. Het afkoelen van het deeg geeft de boter tijd om te harden, waardoor het deeg beter te hanteren is en je handen minder snel gaan plakken. Verder is het een zeer simpel recept.

Lebkuchen (2)


Lebkuchen

Ingrediënten
(30 porties)

250 g bloem
85 g amandelen
2 tl gember
1 tl kaneel
1/2 tl bicarbonaat
1 tl koekkruiden
1 tl bakpoeder
1 citroen, geraspt
200 ml honing
85 g boter

Vermeng alle droge ingrediënten in een kom tezamen met de geraspte citroenschil. Verwarm de honing en boter in een pan of op een lage stand in de magnetron tot de boter smelt. Giet het vochtige mengsel bij de droge en mix alles. Laat even afkoelen.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in dertig evengrote balletjes en duw deze tot platte schijven op de bakplaat, laat er ruimte tussen. Verwarm de oven voor tot 180°C. Bak de Lebkuchen gedurende 15 minuten en laat ze even afkoelen.


Nutritionele informatie: 2623 kcal (87,5 kcal/portie)

Vrij van ei; Bevat gluten en lactose


Smakelijk

Advertenties

4 gedachten over “Food: Lebkuchen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s