Reading

Reading: Vrees me – Tahereh Mafi

Vrees me-Tahereh Mafi

Juliette zit al 264 dagen vast in benauwde kille ruimte omsloten door stenen muren. Ze heeft in die tijd geen mens gezien of gesproken. De laatste keer dat ze onder de bevolking was, vermoorde ze iemand met haar aanraking. Ook al schreeuwde ze telkens dat het een ongeluk was, ze werd toch meegesleurd en gevangen gezet door Het Herstel.
Dan krijgt ze een celgenoot. Adam, met zijn diepblauwe ogen, breekt door Juliette’s pantser heen. Hij vertelt haar over de buitenwereld en de greep van Het Herstel. Enkel duurt dat niet lang. Het volgende moment staat een leider van Het Herstel voor haar en Adam onbevreesd naast hem. Het Herstel ziet in Juliette het wapen dat ze nodig hebben voor totale controle.

Het dystopische young adult boek ”Vrees me” draait rond Juliette en haar grote duistere geheim. Wat dat geheim precies inhoudt blijft voor een lange tijd in het ongewisse. De onwetendheid houdt het verhaal spannend, het is pas na een vijftigtal pagina’s dat je het langzame claustrofobische gevoel verliest en een blik krijgt op de buitenwereld. En pas na negentig pagina’s van vage momenten en grauwheid dat de situatie duidelijk wordt. Vanaf dan voelt het verhaal levendiger. Wat niet betekent dat het eerste gedeelte van het boek eentonig was, want de rustige gedeeltes worden gevuld met een dichterlijke schrijfstijl rijk aan beeldspraak. De spannende en romantische momenten zijn gevuld met actie waardoor je in een stroomversnelling terechtkomt. Dit heeft merendeels te maken met de verschijning van Adam. Hij vormt tegelijkertijd een punt van onzekerheid in Juliette’s lege leven als een hoopvolle focus van haar gedachten.

Het kenmerkende aan dit boek zijn de doorgestreepte stukken tekst. De simpele strepen brengen een toegevoegde waarde aan het hoofdpersonage, vanwege het inzicht in haar angsten en verlangens: de gedachten die we allemaal hebben, maar niet willen of durven hebben. Daarnaast blijf je nieuwsgierig gehouden aan de hand van flarden flashbacks uit Juliette’s leven.

Als een dystopisch werk voldoet het precies aan de typische kenmerken. Ik herken er gelijkaardige elementen in van ”Divergent” (Veronica Roth) als van ”The Selection” (Kierra Cass). De machtsgreep van een gewelddadige partij die de mensen onderdrukt in hun eigenheid onder het nom de stervende wereld te redden. Het hoofdpersonage die een buitenbeentje is van de samenleving vanwege een zeldzame aandoening dat anderen als een gevaar beschouwen. De driehoeksrelatie tussen de hoofdpersonage, de machtshebber die onder druk staat van een ouder en haar bewaker die ze kent uit het verleden. Dat terzijde vormt het boek een aanklacht tegen de mens voor zijn slechte behandeling jegens de natuur.

Het lijkt wel of we de laatst jaren bedolven worden onder dystopische verhalen waardoor het een groot monotoon geheel kan zijn, toch heeft ”Vrees me” zich kunnen afzonderen. Ik heb met plezier het boek aan een stuk door gelezen. Genoten van de rijke stukken en gespannen bij de energieke. Het overlapt boekgenres als thriller, romantiek en science fiction aan een goed leesritme met spurts en rustpauzes.

Aangezien ”Vrees me” deel uitmaakt van een trilogie (alhoewel er meer subdelen te vinden zijn), laat het einde onopgeloste zaken achter. Het is niet meteen een cliffhanger, maar je voelt duidelijk dat Juliette nog meer te wachten staat.


Favoriete quote

” Ik dacht dat je zei dat ze niemand kan aanraken.”
”Dat kan ze ook niet.”
”Behalve jou?”
”Precies. Behalve mij.”
”Ze kan niemand aanraken behalve jou.”
”Precies.”
”Komt dat even bijzonder handig uit.”

Tahereh Mafi. Vrees me. Alkmaar: Blossom Books; 2012. 239 p.


Titel: Vrees me
Originele titel: Shatter me
Auteur: Tahereh Mafi
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN 9789020679595
Aantal pagina’s: 352


Weet jij nog een aanrader?

Advertenties

4 gedachten over “Reading: Vrees me – Tahereh Mafi

  1. Lijkt me een super leuk boek! Ik lees zelde boeken helaas omdat ik er weinig tijd voor heb! Maar als ik dit zo lees is het toch erg verleidelijk! Haha

  2. Dit boek staat al zo lang op m’n to-read lijstje! Shatter Me dan, in het Engels, het klinkt zo mooi. Hoewel ik wel een beetje klaar ben met de ‘dystopische wereld met een slechte gemeente en een “speciaal” meisje die een jongen ontmoet en verliefd wordt en samen met hem de wereld red’-genre klinkt deze wel veelbelovend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s