Food

Food: Duivekater

Duivekater (2)
 
Een traditioneel brood typisch voor de feestdagen. Het kent geen uitgebreide faam buiten Nederland, wat het eigenlijk wel verdiend want het is een fijn, zacht brood met een lekkere hint aan citroen. Het gaat hier over de Duivekater ook bekend onder de naam Deuvekater.

Het geheim voor een zachte Duivekater, zowel de binnen-als buitenkant, zit hem in de driedubbele rijstijd. Het klinkt overdreven, maar het maakt een wereldbreed verschil. Het resulteert in een zeer omvangrijk brood waar je met een heel gezin wel liefst 3 dagen van kunt genieten. Indien je juist een liefhebber bent van een harde korst kun je het brood net voor het bakken insmeren met een geklopt tweede ei.
 
Duivekater (1)


Deuvekater

Ingrediënten

2 dl melk
50 g boter
1 citroen(schil)
500 g zelfrijzend bakmeel
1/2 tl zout
100 g suiker
2 zakjes gist
1 ei

Laat in een steelpan met melk de boter smelten. Rasp in een beslagkom de citroen en voeg er het zelfrijzend bakmeel, zout, suiker en gist aan toe. Breng het melkmengsel erbij en roer alles goed door.
Kneed het deeg gedurende 10 minuten soepel. Dek de kom af met plasticfolie en plaats het in een bak met water. Laat het deeg 2 uur rijzen.

Vet een bakplaat in of bedek met bakpapier. Leg het deeg op de bakplaat en vorm een puntjesbroodmodel. Dek het af met plasticfolie en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Vouw het deeg dubbel en laat voor een laatste keer 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood voor 25 minuten goudbruin. Laat het afkoelen.


Nutritionele informatie: 2700 kcal

Bevat  gluten, lactose en ei


Smakelijk

Advertenties

4 gedachten over “Food: Duivekater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s