Beauty

Verleng de levensduur van je laptop

Ik betreed hiermee onbekend terrein! Dus ik ben in het bezit van een Asus laptop waarmee ik al mijn zaken regel: mails checken, powerpoints maken voor school, blog onderhouden, filmpjes en foto’s bewerken en wat nog. Na een drietal jaar loopt mijn laptop niet meer zo soepel.

hp-laptop-g6-2004-black-with-laptop-bag
Bron: tunegadget.com


Hij is tot nu toe al drie keer gecrasht en soms vertoont hij vreemde lijnen over het scherm (dat gebeurde ook bij mijn camera, die een week later het bestierf).
Mijn videokaart kan het ookal niet meer aan en de batterij heeft het al helemaal opgegeven. Die heb ik er zelfs uit moeten halen omdat het mijn laptop liet flippen door herhaaldelijk zelf te beslissen wanneer over te schakelen van netstroom op batterij en omgekeerd.

Aangezien een goede laptop aankopen best een duit eist, denk aan bedragen vanaf €400, wou ik toch nog zo lang en zoveel mogelijk het leven van mijn laptop rekken. Hiervoor onderging mijn laptop enkele stappen; grotendeels uitgevoerd door mijn vader de computerexpert van het gezin.

Aandachtspunten
Enkele zaken waar je sowieso op kunt letten, zelfs als je computer nog niet op het randje van de dood is.
Aantal: Limiteer je tabbladen en lopende programma’s. Elke blog die je tegelijkertijd open hebt staan in je browser vereist werkgeheugen. Als het werkgeheugen van je computer al helemaal wordt opgebruikt, gaat je computer ruimte vragen van de harde schijf om alsnog die internetlinks te kunnen openen. Je harde schijf moet dus meer werken en dus meer toeren draaien, waardoor je laptop warm kan worden.

Klep dicht: Als je de laptop niet nodig hebt, klap hem dan niet gewoon dicht maar schakel hem echt uit. Het duur langer maar dan krijgen je draaiende programma’s de tijd om zich netjes af te sluiten. Op deze manier is er geen mogelijkheid voor de programma’s om vast te lopen.

Start>Afsluiten

Dit is niet hetzelfde als sluimeren, slapen, stand-by of je power knop een hele tijd indrukken. Stand-by setting is wanneer je laptop minder stroom gebruikt, maar nog steeds stroom trekt!

Leeglopen: Een veelgebruikte tip voor ongeveer alle elektronische apparaten. Om de batterij langer te laten leven, kun je proberen om je apparaat geheel leeg te laten lopen en pas daarna compleet terug op te laden (terwijl hij uitstaat).

Helderheid: Je beeldscherm verbruikt een boel energie, zelfs al heb je een schattige 13 inch. Om meer uit je batterij te halen, kun je de helderheid van je beeldscherm verlagen en je kunt ook de tijd tot dimmen verkorten zodat er minder stroom naar het scherm moet.

Start>Configuratiescherm>Hardware en geluiden>Energiebeheer>Instellingen voor beheerschema bewerken>De helderheid van het plan aanpassen of het beeldscherm dimmen

Defragmenteren
Om het optimale uit je computer te halen heb je ruimte nodig. Als je een programma verwijdert komt er ruimte vrij. Als je dan een nieuw programma wilt installeren dan wordt die ruimte weer gevuld, maar als het programma groter is dan de gegeven ruimte breekt het zich op in delen en gaat het zich verspreiden over de lege ruimtes. Zie het als een kastensysteem: is er onvoldoende plaats voor een voorwerp in zijn geheel in een lade dan moet je het kwijt in twee lades. Defragmenteren is eigenlijk alles uit je kast gooien en opnieuw netjes opruimen. Je computer gaat sneller lopen als het zijn informatie uit een plek kan halen dan twintig verschillende.

Computer>Verkenner>Rechtermuisknop op een schijf>Eigenschappen>Extra>Defragmenteren

Dit kan wel een goed halfuur de tijd innemen per schijf afhankelijk van hoe vol je schijven zitten. Vooral je C-schijf neemt er zijn tijd voor, omdat installaties automatisch de C-schijf als bestemming krijgen. Het is belangrijk om deze te defragmenteren want het staat het vaakst in contact staat met je alles wat je binnenhaalt via o.a. je browser en mails.

Demonteren

Laat de stofzuiger er op los. Je laptop heeft een ingebouwde fan die zorgt voor afkoeling, want als je computer oververhit raakt, kan deze crashen. Je laptop heeft meerder uitlaatkleppen voor deze warmte (daarom is het ook belangrijk dat je een laptop niet op een deken plaatst, maar op een harde ondergrond) maar deze kunnen ook verstopt raken met stof, dode huidcellen en eventuele etenskruimels. Om zo grondig mogelijk je laptop te kunnen stofzuigen, moet je de onderkant losschroeven. Als je niet weet waar de schroeven van je laptop zitten dan kun je altijd eens op youtube zoeken aan de hand van de trefwoorden “disassemble” of ”take apart” + jouw laptop merk. Gebruik het borstelkopje van je stofzuiger om voorzichtiger te werken. Dit is vooral een aanrader als je vaak zware programma’s voor film-of fotobewerking als Movie Maker of Paint shop pro draait.

Herprogrameren

Dit is je laatste toevlucht. Herprogrameer je gehele laptop, dit is de meest arbeidsintensieve optie en dat kan je wel een heus aantal dagen zoet houden. Vooraleer je hiermee begint moet je eerst, deze stap kun je NIET weglaten, een back-up maken van ALLES: mails, extra fonts, spelen en natuurlijk die belangrijke vakantieherinneringen. Haal daarna je installatie-cd-roms erbij. Deze moest je zelf bij eerste gebruik branden. En dan begint pas echt het feest. Elk programma met de hand terug installeren.

Advertenties

10 gedachten over “Verleng de levensduur van je laptop

  1. Goeie tips, merci! Ik heb een gewone desktop, maar hij begint ook wat trager te werken. Zal de tips over de tabbladen en het defragmenteren zeker proberen. Meestal zet ik letterlijk tien tabbladen open, oeps!

  2. Haha ik zet mijn laptop vaak op sluimer en dan ben ik echt een paar uur weg! moet ik ook niet meer doen dus

  3. Wat een fijne tips! Teveel tabbladen..? Guilty as charged :$ Dat van de batterijen doe ik sinds deze laptop trouwens wel en de batterijen zijn na 5 jaar nog steeds goed. Vergeet vooral niet de stekker eruit te trekken als je laptop volledig opgeladen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s