Food

Het verhaal van ijzer

Ijzer1 Bron: kiind.nl
Voor persoonlijke redenen en als vegetariër onderzoek ik al een hele tijd het mineraal ijzer. Wat het nu precies is, waarom heb je het nodig en hoe kan ik het krijgen. Graag deel ik het verhaal van ijzer.
Ijzer is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof in het lichaam rondbrengt. Als je te weinig van dit mineraal hebt door het niet goed op te nemen of door bloedverlies (menstruatie), kun je last krijgen van: vermoeidheid, kortademigheid, duizeligheid, concentratiemoeilijkheden, verlaagde weerstand, haaruitval of een bleke huid.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van ijzer ligt rond de 9 en 15 mg per dag en vrouwen hebben vaak meer nood aan ijzer dan mannen. De risicogroepen voor een ijzeranemie zijn dan ook menstruerende vrouwen, zwangere vrouwen, jonge moeders en vegetariërs en veganisten.

Er zijn twee soorten ijzer, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer kun je terugvinden in producten van dierlijke oorsprong als vlees, vis en eieren met name lever, mosselen en rood vlees. Non-heemijzer zit dan weer in producten van plantaardige oorsprong als brood, noten, zaden en groene bladgroenten. Zwangere vrouwen wordt afgeraden om rood vlees te eten en vegetariërs en veganisten eten vaak al helemaal geen vlees, dat bemoeilijkt de ijzerinname en daarnaast wordt heemijzer beter opgenomen door het lichaam dan non-heemijzer.

Je kunt de ijzeropname bevorderen door tijdens het eten en gedurende het halfuur erna geen zuivelproducten, koffie of thee in te nemen, maar in de plaats daarvan vitamine C rijke producten als sinaasappelsap of wortels. Enkele concrete voorbeelden vaan zeer ijzerrijke voedingswaren: Ijzer Kies je vaak voor vleesvervangers probeer dan ook eens een ander merk dan Quorn, want deze is zeer laag in ijzer terwijl producten op basis van soja er vol mee zit. Soja wordt namelijk verkregen uit de peulvrucht sojaboon.

Hopelijk is het nu een beetje duidelijker geworden. Als je een ijzertekort vermoed kun je best nog eerst langs een dokter gaan.

Heb jij nog een tip?

Advertenties

6 gedachten over “Het verhaal van ijzer

  1. Wat een fijn artikel! Ik vermoed dat ik in de tijd dat ik pescotariër was (en in praktijk eigenlijk vegetarisch), ik wel last had van een ijzertekort, omdat ik echt veel duizelig werd en ondanks dat ik had gegeten soms toch bijna flauw viel. Heel goed dat je er zo op let dat je wel genoeg ijzer binnen krijgt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s