Food

Boek: Wat je zeker moet (w)eten

Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven
Ik ben een fan van duidelijke en eerlijke titels. Je komt vaak videos, muziek of in dit geval boeken tegen met een titels die een vreemde kronkel maken. Maar niet deze! Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven van Glen Matten zegt het allemaal in die paar woorden. En anders doet de flaptekst dat wel.
Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven2

Wat hebben bosbessen en makreel gemeen? Het zijn zogenoemde superfoods: ingrediënten die extra gezond zijn. Dit boek biedt, ingedeeld van ontbijt tot en met toetjes, 100 dingen die je zeker moet eten, met recepten. Gezond eten was nog nooit zo gemakkelijk, én lekker! Bol

Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven4
De auteur Glen Matten heeft een master diploma in nutritionele geneeskunde en is een echte food nerd. Hij heeft een voorkeur voor zo min mogelijk bewerkt voedsel van biologische en/of ecologische oorsprong. Deze laatste eigenschap dringt ook door in het boek.

Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven3
Het boek beslaat 159 pagina’s. Het is als het ware mijn cursus voedsel en voedingswarenkennis gemixt met theorie voeding in een notendop: wat te eten voor welke reden en wat je beter kunt matigen. De pagina’s zijn vaak in twee tabellen gesplitst met aan de ene kant informatie over het etenswaar (nutriënten, nuttigheid, verkoopbaarheid en toepassingen) en aan de andere kant een fijn recept met het voedsel in kwestie, vaak bijgestaan door een watertandende foto.

Er komen wel wat moeilijke termen aan bod, maar ze worden altijd uitgelegd en elk onderdeel wordt geschreven alsof je het voor het eerst leest (je hoeft A niet eerst te lezen om B te begrijpen). De vertaling van The 100 Foods You Should be Eating: How to Source, Prepare and Cook Healthy Ingredients uit het Engels naar Nederlands is trouwens best ludiek door woordgebruik als “maats” en “mieters”.
Het “Slecht bij kas” hoofdstuk lijkt mij erg aantrekkelijk voor studenten op een budget en de “Fastfood” voor mensen on the go.

Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven1
Wat je zeker moet (w)eten: een persoonlijke touch, wetenschappelijke toets en een snuifje humor. Simpel, oprecht en een aanrader voor mensen die meer in the know willen zijn. Het is ook geschikt leesmateriaal voor de normale mens (wat niet altijd het geval is als het gaat om boeken met vaktermen).

Ik ben ontzettend blij om dit boek op de kop te hebben getikt voor de schamele prijs van € 2,00 op het boekenfestijn. Als je geïnteresseerd bent kun je het verkrijgen op Bol voor € 19,95. Maar in alle ernst kun je hem dan beter in het Engels kopen voor € 11,23 bij bookdepository.

Advertenties

9 gedachten over “Boek: Wat je zeker moet (w)eten

    1. Er worden de laatste tijd veel meer aandacht aan besteed, wat goed is. Vind zulke docus ook erg leerrijk. Laatst nog een gezien over het proces van worstendraaien.

  1. Leuk dat er eindelijk een boek is voor de ‘nopramle mensen’ xd (moe dan wel vragen: wat zijn boeken voor abnormale mensen 😉 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s