Food

Vegetarische pizza

Laatst kwam er een documentaire op de televisie over het productieproces van pizza’s. Hoe bedrijven de prijs van dit product zodanig konden drukken door te besparen op de hoeveelheid en kwaliteit van hun ingrediënten. Zo waren er pizza’s die niet eens echte kaas bevatten, een grote dosis aan vet gaven of amper groenten voorschotelden.

Door de documentaire verloor de diepvriespizza aanzien in mijn ogen. Het was dan ook geen wonder dat de volgende pizza die ik at een zelfgemaakte was. Eerder dit jaar kwam er al een te bestaan van mijn hand, maar na nog wat verfijning in het recept is het een verbeterde versie geworden. Twee vegetarische pizza’s met verse groenten, zelfgemaakte saus en bodem.

Vegetarische pizza (2)
Ingrediënten
Topping
2 paprika’s (rood, geel of groen)
1 courgette
1 aubergine
2 el olijfolie

Tomatensaus
1 ui
2 knoflooktenen
500 g tomaten (4-5 tomaten)
1 tl suiker
2 tl tomatenpuree
1 tl gedroogde oregano
1 el olijfolie

Bodem
375 g bloem en extra
1 tl zout
1 el suiker
2 el olijfolie
7 g gist
225 ml water

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Begin met de topping te bereiden. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd alle groenten in stukjes. Hussel de groenten met de olijfolie in een ovenschaal door elkaar. Laat de groenten 30 minuten in de oven roosteren. Zet het even opzij.
Bereid ondertussen de tomatensaus. Ontvel de tomaten en haal er de pitten uit. Snijd de tomaten, ui en knoflook klein. Bak de ui in de olijfolie voor een viertal minuten in een pan, gooi er de knoflook bij en bak het nog eens voor een minuut. Voeg er de tomaten, suiker en tomatenpuree aan toe en laat het geheel ongeveer 7 minuten sudderen tot het ingedikt is. Laat het afkoelen.
Maak de bodem klaar. Mix de gist samen met het water. Meng de bloem, zout, suiker, olijfolie en wateroplossing. Kneed het deeg op een meel bestoven vlak gedurende 8 minuten. Verdeel het deeg in tweeën en vorm er twee dunne cirkels van. Belangrijk dat je ze dun genoeg uitrolt anders wordt het niet gaar. Bestrijk het midden van de bodems met tomatensaus en breng de topping erboven op. Laat het 20 minuten rusten. Bak de pizza’s op 230 graden Celsius voor 12 minuten tot de korst goudbruin is.

Vegetarische pizza (1)
Je eigengemaakte pizza vereist tijd, maar je bent zeker van de kwaliteit. Het vult veel beter en je krijgt genoeg groenten binnen. Het kan ook een leuke activiteit zijn om met je vrienden te doen.

Heb je ooit zelf een pizza gemaakt?

Advertenties

8 gedachten over “Vegetarische pizza

  1. Ziet er lekker uit! Ik maak zelf ook geregeld pizza, moet zeggen dat ik dat zoveel lekkerder vind dan een diepvriespizza of een afhaalpizza! Wat ook een pluspunt is, is dat je de topping helemaal naar je eigen smaak kunt maken 🙂

  2. Looks good! Ik heb het boekje 1 pizzadeeg 100 pizza’s van de serie Good Food, die moet ik nog uitproberen, maar die van jou wil ik ook proberen. Ik vind de tonijnpizza van de Aldi wel errug lekker en snel, maar als daar fake kaas in zit…..wat zit er dan in? Ik krijg er de kriebels van….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s