Beauty

Hoffelijkheid bestaat

Wie zei dat hoffelijkheid niet meer bestaat in onze samenleving? Het is er wel degelijk. Tuurlijk, iedereen heeft van die goede en slechte verhalen…
Aan de hand van mijn basic tekeningen deel ik enkele van mijn verhalen.Hoffelijkheid
Tegenwoordig stap ik vaker een supermarkt binnen. Notenvoorraad inslaan, pesto-potjes kopen of appels graaien. Zo slim als ik ben, gebruik ik haast nooit een winkelmand om mijn aankopen in te droppen en loop ik vaak te jongleren met een tiental producten. Het was op zo’n winkeluitstap dat de volgende hoffelijkheid plaatsvond. In de winkelrij stond ik daar als tweede wachtende in lijn toen de man voor mij met een geheel volle kar mij voorliet. Niet alleen dat, maar hij liet ook de vrouw achter mij met haar kleine baby voor. Dankje “meneer volle kar”!
Hoffelijkheid2Volgens mijn bronnen die een geldig rijbewijs in hun bezit hebben, heeft rechts in alle mogelijke situaties voorrang (behalve als er een voetgang moet oversteken). Ik vindt deze regel erg vaag worden als de volgende situatie geldt: rechts van mij wil een auto rechtdoor rijden en ik moet ook rechtdoor (zie tekening). Normaal gesproken mag de auto eerst rijden. Was het niet dat de auto stopt voor mij en mij het handsignaal “ga maar eerst” geeft. Hoffelijkheid in het verkeer! Negen op de tien keer gebeurt dit. Toch rem ik voor de zekerheid, want er is nog altijd die ene enkeling die over je heen zou rijden.

Door het verkeer komen er ook frustraties aan de oppervlakte. Bijvoorbeeld als de halve strook wordt ingepalmd door een groep fietsers, die weigeren om achter elkaar te gaan fietsen, waardoor jij helemaal uit je weg moet om er rond te fietsen. Of wanneer mensen voor je niet hun richting aangeven maar gewoon een bocht maken of botweg stoppen.
Hoffelijkheid1
Waarschijnlijk de meest voorkomende hoffelijkheid is: de deur openhouden voor anderen. Niet enkel mannen die voorkomen dat de deur in het gezicht van vrouwen slaat, wat zeer gentlemenish is, maar ook het omgekeerde geldt en al die andere combinaties. Het is wel al een aantal keren voorgevallen dat als ikzelf de deur openhoud voor anderen, dat ik meer de functie van portier krijg opgelegd  aangezien er nog een twintigtal andere mensen meeglippen.

Heb jij ook hoffelijkheid-verhaal?

Advertenties

4 gedachten over “Hoffelijkheid bestaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s