Beauty

Miyazaki movies

Apart en met momenten ronduit vreemd. Dat tesamen met goede animaties en originaliteit maken Miyazaki’s films gedenkwaardig. 
Wie is nou Hayao Miyazaki Volgens de bron IMDB is hij een van Japan’s beste animatiedirector en daar kan ik inkomen. Natuurlijk heb ik niet alle Japanse animatiesfilms bekeken, deze soort films zijn waarschijnlijk niet voor iedereen, maar die van Miyazaki komen wel goed naar voren.

Het was puur toeval dat ik stuitte op mijn eerste Miyazaki film “Tonari no Totoro” (My neighbour Totoro). Het was inderdaad de Engelse versie, ingesproken door de Fanning-zussen die ik heb bekeken, maar dat nam niets weg van de fantasierijke kindervriendelijke animatie. Alle films heb ik in het Engels gezien, want ik kan helaas geen Japans. Waarschijnlijk heb je ooit al eens een Totoro merchandise gezien: een groot fluffy knuffelbaar dier dat lijkt op een kruising tussen een ronde beer en een muis of konijn.

Twee jonge meisjes, Satsuki en haar kleinere zus Mei, verhuizen naar het platteland met hun vader, zodat ze dichter bij hun moeder kunnen zijn die in het ziekenhuis ligt. Satsuki en Mei ontdekken dat het nabijgelegen bos bewoond is door magische  wezens genaamd Totoros. Weldra bevrienden ze deze Totoros en beleven meerdere magische avonturen

De volgende Miyazaki film werd “Mononoke-hime” (Princess Monoke). Dit via de “The 100 Movies You Should See Before You Die” die ik nog steeds aan het afwerken ben. Mononoke-hime toont zeer gedetailleerde scenes waarin er zich een strijd afspeelt tussen twee krachten: mens versus natuur. Bepaalde stukken bekeek ik met iets wat dicht bij gruwel lag, aangezien er niet schuw werd omgegaan met geweld. Zeker na de zachte film die ik hiervoor had gezien.

Tijdens de tocht om het medicijn voor een Tatarigami’s vloek te vinden, vindt Ashitaka zichzelf in het midden van een oorlog tussen de bosgoden en Tatara, een mijnkolonie. Op zijn queeste ontmoet hij San, prinses van de wrakende goden.

Na Mononoke-hime was ik wat twijfelachtig geworden tegenover de verhalen, maar het Miyazaki virus was al in werking. Zo duurde het niet lang vooraleer “Hauru no ugoku shiro” (Howl´s moving castle) voor me bewoog. Deze prent bevond zich qua vreemdheid ver boven de rest (in hoeverre dit nog mogelijk was). Het was zoeken naar wat werkelijkheid was en wat fantasie. Het karakter Howl, ingesproken door Christian Bale, leek meerdere gezichten te vertonen. Later bleek dat ik niet ver van de waarheid zat.

Een liefdesverhaal tussen de 18-jarige Sofie, vervloekt door een heks waardoor ze het lichaam van een oude vrouw heeft gekregen, en de magiër Howl. Onder invloed van de vloek, gaat Sofie op zoek naar haar geluk. Dit brengt haar naar Howl’s vreemde bewegend kasteel.

“Spirited away” (De reis van Chihiro) heeft dan weer veel weg van een Narnia script. Kinderen die omgaan met een gebeurtenis en een kracht ontdekken via een heus avontuur, waarbij ze gebruik maken van goede eigenschappen. Deze film had iets vriendelijks ten midden alle ellende waarin Chihiro zich bevindt. Ook alle onbekende elementen trokken mijn aandacht.

Midden in een verhuis naar de buitenwijk, dwaalt een nors 10-jarig meisje rond in een wereld gerund door goden, heksen en monsters. Waar mensen worden veranderd in dieren en er een badhuis bestaat voor deze wezens.

Verder werden nog zijn eerdere werken  “Neko no ongaeshi” (The cat returns) en “Mimi wo sumaseba” (Whisper of the heart) aan de lijst toegevoegd, waarin de fantasie op een laag pitje staat en de animaties zich nog in zijn kinderschoenen bevindt, toch zijn het lieve verhalen. Vooral “Neko no ongaeshi” was een pret om naar te kijken, want sinds Minoes vind ik de gedachte dat katten echt zouden kunnen communiceren met mensen intrigerend.Miyazaki movies
Miyazaki’s films zijn speciaal op zijn minst waarvan “Tonari no Totoro” en “Spirited away” mijn favorieten zijn. Het verhaal dat zich naast de magie van de omgeving afspeelt, vind ik daar het mooist en het zijn zeker prenten waar vele onderwerpen worden aangegrepen.

Advertenties

10 gedachten over “Miyazaki movies

  1. Donderdag dus morgen komt zijn laatste film uit! Ik houd van studio ghibli films ♡ Ik heb de meestte met een Chinese dub gekeken vroeger haha. Toen was Kiki the post nog iets mijn fave n_n.

  2. Ik heb pas voor het eerst Spirited Away gekeken en vond het een hele mooie film! Heel soms nog wel eens eng hahha, met die No-face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s