Food

It’s nuts

Noten en zaden, het zijn een van mijn favoriete tussendoortjes geworden. Ze zijn zo gemakkelijk mee te nemen, ze zijn smakelijk en ze zijn gezond. Wil je ook weten waarom ze goed zijn in je voedingspatroon? It´s nutsElke dag een hand vol noten eten kan prima (tussen de 20 en 25 gram) of een eetlepel zaden toevoegen aan je muesli is geen slecht idee. Vooral voor vegetaristen vormen ze een handige vleesvervanger. Ze brengen eiwitten van goede kwaliteit aan, bevatten omega3-vetzuren, ijzer, vezels en zink. We spreken hier wel van de ongezouten soorten, dus ga geen dozen crac a nut noten inslaan.

Wat met de vetten, want daar zitten er toch veel van in noten? Ja dat is waar, maar de vetten hierin zijn vaak van de betere soort. Onverzadigde vetzuren kunnen de cholesterol in je bloed verlagen. Een zeer bekend product vol met onverzadigde vetzuren is olijfolie, te herkennen aan het feit dat het vloeibaar is op kamertemperatuur.

Enkele voorbeelden van noten en zaden:
It´s nuts11
Amandelen zien we jaarlijks terugkomen in onze banketletter, maar je kunt ze ook simpelweg rauw eten. De noten hebben een zoete smaak en passen uitstekend bij een salade. Amandelen geven je calcium en Vitamine E. Waarschijnlijk herken je deze vitamine van het een of ander gezichtsproduct, want het onderhoudt de huid waardoor deze zich bet kan herstellen.

Deze kleine ronde noten kent iedereen ongetwijfeld al in de vorm van hazelnootpasta. Hazelnoten bevatten zink en biotine (ook bekend als Vitamine B8). Dit zijn twee voedingsstoffen die je terug vindt in haargroei supplementen die de conditie van je haar ondersteunen.

Cashewnoten bevatten eveneens biotine en daarnaast ook magnesium. In vergelijking met andere noten zijn cashewnoten een van de vetarmste.

Brownies met walnoten zijn heerlijk. Maar de chocolade is niet noodzakelijk om walnoten een lekkere snack te laten zijn. Ze zijn een grote bron van omega-6-en omega-3-vetzuren en dan vooral linolzuur. Bij tekort aan linolzuur kan men last krijgen van een schilferige droge huid. It´s nuts10De laatste tijd kom je steeds vaker deze miniscule zwarte zaden tegen. Chiazaad is een zeer vezel-en calciumrijk zaad met een vrij neutrale smaak. Wel in gedachten houden dat deze zaadsoort een bloedverdunnende werking heeft.

Lijnzaad kan dan weer gebruikt worden bij stoelgang-problemen aangezien ze boordevol vezels zitten. Daarnaast brengt het opmerkelijk veel omega-3-vetzuren aan.
It´s nuts1

It´s nuts noten voedingsmiddelentabel
Bronnen: Thepaleodiet, Voedingswaardetabel en Nubeltabel

Zolang je ze met mate eet, hebben noten talloze voordelen voor de gezondheid.

Advertenties

19 gedachten over “It’s nuts

  1. Van cashewnoten krijg ik altijd uitslag van op mijn gezicht: pukkels, ook van pistache ze bevatten volgens mij erg veel vet. Maar van amandelen, walnoten en hazelnoten weer niet. Bij mij werken noten echt goed tegen haaruitval 🙂 en de nodige proteïne en omega vetten.

  2. Ik ben echt gek op alles waar noten inzitten volgens mij haha, ik heb echt geluk met mijn snelle stofwisseling want ik eet vaak wel meteen meer dan één handje, meestal eerder twee of drie. Mijn favorieten zijn toch wel de amandelen en de cashewnoten die zijn zo lekker! ❤ Lijnzaad vind ik ook wel lekker, maar meer voor door de yoghurt en dat eet ik niet zo vaak.

  3. Mmm, amandelnoten en cashewnoten! Ik heb er daarstraks net gegeten, toevallig! Ik vind dat een kleine portie echt je honger stilt en het perfecte tussendoortje is! (Met een stukje zwarte chocolade af en toe! 😉 )

  4. 😀 hmm noten zijn wel lekker maar elke dag eten lijkt mij tch wel een beetje te veel xs wordt ge ze ng ni beu?

  5. Im vegetarian so Im very conscious of eating the right things to substitute for meat. I eat lots of seeds but never ate that many nuts. I guess I’ll have to start now! Really informative post. 🙂 x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s