Beauty

Het studentenleven #3: lezingen en leren

Een aantal lezingen en een heleboel leren. Dat waren de afgelopen weken in een notendop.

Drie dagen gevuld met lezingen van wetenschappers en of lectoren die al dan niet uit het buitenland kwamen en in een andere taal werden gegeven, het piekt je interesse.

Een tijd geleden vonden deze lezingen plaats en het begon nog klein met een lezing over “Plant based diets” in het Frans. De hele lezing was gebaseerd op de hoeveelheid groenten je binnenkrijgt en hoe je deze het beste kunt verhogen. De tips waren vrij voor de hand liggend: compenseer een kleinere portie vlees door groenten of vul de helft van je bord met groenten (waardoor je minder ruimte hebt voor vlees).

“Lipids in human nutrition and their importance in the prevention of selected diet related diseases” legde je in detail uit welke vetten slecht zijn en welke beter en wat deze voor effect hebben op je lichaam. Persoonlijk vond ik het zeer interessant, maar het vroeg wel enige aandacht. De lezing was in het Engels terwijl D. Gajewska, een zeer intelligente onderzoeker (lijkt me) Pools als moedertaal heeft. Maar moet wel even zeggen dat ik het enorm knap vind als mensen een lezing durven geven in een andere taal, want ik doe het ze niet na.

De vertalingsmoeilijkheden herhaalde zich bij “Promoting good health” van S. Kallio-Kökkö uit Finland. Toch mooi dat al die mensen van overal uit Europa komen. Deze lezing vond ik een wat misleidende titel hebben aangezien we geen van allen hadden verwacht dat het over de organisatie en werking ging over een project dat zich afspeelt in Finland zelf. Het was wel een mooi project die kinderen tracht te sensibiliseren via toneel, muziek en andere activiteiten met een wetenschappelijke basis gebracht door studenten.

Hierna kregen we te horen over van “Intercultural Communication Competence” van de enthousiaste C. Ulstrand. Over hoe communicatie sterk wordt beïnvloedt door de cultuur van een land. Zo kan iemand uit een andere cultuur jouw commentaar zeer verkeerd interpreteren vanwege de achtergrond. Geen onbelangrijk gegeven lijkt mij, vooral als je aspiraties hebt om internationaal werk te leveren.

En het best voor het laatste gehouden. “Obesity and overweight, the epidemic and its consequences” van M. de Bos-Kuil. Een docent van de Hogeschool Van Amsterdam. Voor de duidelijkheid: ik ben niet partijdig op basis van de nationaliteit Het was niet zozeer waarover het ging, hoewel dit zeker een hedendaags probleem aangrijpt, maar het was vooral goed vanwege de manier waarop het werd gebracht. Met een overdonderde hoeveelheid energie, beweging en niet te vergeten charisma. Grappig genoeg bracht hij het voor in het Engels, terwijl we allemaal Nederlandstaligen onder elkaar waren. Over de lezing zelf herinner ik me vooral dat de ouders een enorme invloed hebben op de eetgewoonten van de kinderen en zijn grap: dat Nederland eigenlijk niet gaat overstromen vanwege de stijgende zeespiegel, maar omdat land gaat zakken door de kilo’s die iedereen bijkomt.

 

Het leren gedeelte heeft waarschijnlijk geen grote uitleg nodig. Ik probeer om alle vakken zo goed mogelijk bij te houden zonder een enkel les te missen. Enzo kom ik makkelijk aan die 8 uur per dag (Yes, doel behaald). Ik voel me tegenwoordig ook echt een stuudje.

stuud(je); stuut, iemand die voortdurend met zijn neus in de boeken zit; leerling die op overdreven wijze uit is op goede cijfers; studiebol

Mijn manier van leren houdt een heleboel schrijfwerk in, aangezien naar mijn gevoel de combinatie motoriek en geheugen sterk gelinkt zijn met elkaar. Het is zelfs zo dat ik schrijvers-eelt heb ontwikkeld op mijn duim. Eerder nog nooit van gehoord en misschien bestaat het ook niet, maar het zit er mooi wel.

Heb jij ooit een lezing bijgewoond en waarover ging die?

Advertenties

4 gedachten over “Het studentenleven #3: lezingen en leren

  1. Dit lijken me echt wel interessante lezingen, vooral de eerste en de laatste. Maar ik vrees dat de laatste lezing die ik heb bijgewoond nog in mijn studententijd was, en da’s ondertussen wel al een tijd geleden…

  2. Goed dat je jezelf een beetje verplicht om de lessen bij te houden zegmaar.. I didn’t en daardoor lukte het gewoon niet. Je moet jezelf een schop onder de behind geven. Dat en vrienden hebben die het ook menen, en zelf doelen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s