Beauty

Boek: Divergent-Veronica Roth

Jullie krijgen vast de indruk, dat ik enkel verfilmde boeken lees. Het heeft echter een lange tijd geduurd voordat ik ook maar omkeek naar Divergent. Grotendeels omdat er zo’n hype rond was/is waardoor ik niet bij de enorme massa wou horen. Na de zoveelste aanbeveling van een vriendin ben ik uiteindelijk toch begonnen aan de Divergent trilogie van Veronica Roth.

Het enige boek van de trilogie dat ik tot nu toe heb uitgelezen is Divergent/Inwijding, maar deze beviel me dermate dat Insurgent/Opstand en Allegiant/Samensmelting al op de te lezen lijst zijn gezet.Divergent (1)

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen. Bron: Bol

Divergent leest ongelooflijk vlot en haast elke pagina bevat enige spanning met een hoogtepunt naar het einde toe. Binnen vijf uur had ik het 487 pagina boek uit. Het is enigszins voorspelbaar, zeker voor frequente YA lezers, maar het zijn de details die ertoe doen en het is hem toch gelukt om me drie keer enorm te verrassen en drie keer te shockeren. Je eindigt met een lauwe cliffhanger, wat enerzijds goed is voor degenen die snel geïrriteerd worden door serieuze cliffhangers en anderzijds een open overschakeling laat voor het vervolg.

Divergent (3)
Uit deze quiz lijkt het erop dat ik me thuis zou voelen bij Erudite. Hmm, dat was onverwachts.

DE knappe kerel van het verhaal (ja, er is er altijd wel eentje) kun je terugvinden onder de naam Four. Iedere ouder hun nachtmerrie: handig met wapens, tatoeages en in staat om levensgevaarlijke acties te ondernemen (maar dat doet iedereen van dapperheid). Hij krijgt een interessante rol gedeeld en doet meer dan alleen met zijn spierballen rollen en mysterieus wezen.

Toch heb ik nog enige kritiek op Divergent. Vooral het personage Albert roept heel wat vraagtekens op. Zijn karakter en acties lijken naar mijn gevoel  niet met elkaar te stromen. Tris is op momenten ontzettend onzelfzeker over haarzelf en dat is best frustrerend, granted is dit vaker het geval bij YA boeken (denk Twilight en The selection), maar dan wil ik roepen:” Meid heb wat respect voor jezelf!”. Daarnaast vind ik het einde veel sneller lopen in verhouding met de rest van het boek. De ouders van Beatrice mochten van mij nog wat achtergrond krijgen, maar mijn vriendin verzekerde me dat je nog meer te weten komt over de moeder in de opvolgers.

Divergent (1)De Divergent trilogie lijkt me goed leesvoer voor The Hunger games fan. Dezelfde dystopische punten komen hier aan bod: de ingedeelde bevolking is het niet eens met de regering, jongeren die belangrijke keuzes moeten maken, onrust en opstand.

Ik ben er nog niet helemaal uit of de film zo’n succes gaat worden, maar beslis vooral zelf wanneer Divergent gereleased wordt op 27 maart in Nederland en 2 april in België.

Advertenties

11 gedachten over “Boek: Divergent-Veronica Roth

  1. Haaaaaaaa, prachtig boek vond ik het. Ik heb laatst Allegiant uitgelezen, dat ik niet ZO geweldig vond, maar nu is de serie afgelopen. 😦 Het eerste boek was echt ge-wel-dig. Ik ben niet zo enthousiast over de film, mede omdat ik de cast niet geschikt vind. Maar goed, we zullen zien… Ben benieuwd. En je komt inderdaad nog veel meer te weten over de achtergronden van haar ouders.

      1. Maar heb je Four gezien?? Zijn hoofd is…. is…. zo… Tja :’) Ik had liever Drew Roy gezien (google eens ‘drew roy divergent’) want halloooooo damn wat een mooie dude is dat.

      2. Wauwie, the girl has taste. Herkende hem meteen van Hannah Montana *blush*. Tja hij was waarschijnlijk te druk bezig. Maar ik geef Theo James een kans (het zijn waarschijnlijk zijn wenkbrauwen die een deel van je ‘zo’ uitmaken) =’)

  2. Ik heb The Hunger Games niet gelezen, maar het deed er me toch een beetje aan denken. En ik hou in het algemeen wel van dat soort boeken, dus misschien moet ik eens kijken of ik ’t boek hier kan vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s