Food

Vegetarische Vrijdag #1

Mijn ervaringen in de keuken zijn vrij gelimiteerd. Zeker als het om koken gaat. Daar ga ik verandering in brengen. Voor mijn studie Voeding-en dietkunde is kunnen koken vrij noodzakelijk en daarom ben ik met Vegetarische Vrijdag op de proppen gekomen.
Vegetarische vrijdag1Vrij simpele gerechten om mee te beginnen. Maischowder is een goed vullende roomsoep en vergt niet veel energie. Met het hoofdgerecht kan er werkelijk niets fout gaan. De Bessen-en appeltaart is heerlijk zoet ookal is het gevuld met bessen en iets zurige Royal Gala appelen.
Gemaakt met recepten van Linda McCartney en Jamie OliverMaisschowder
Maischowder
1 heel grote aardappel of 2 kleine, geschild en in blokjes van 1 cm
5 dl water
1 bouillonblokje
1 ui, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
3 kleine blikken mais
4 dl melk
0,25l room
Mespunt gedroogde tijm
1 laurierblad
Zeezout, peper en paprikapoeder toevoegen naar smaak
Bieslook en peterselie ter garnering

Kook in een grote soeppan de aardappel in water zacht met het bouillonblokje. Ondertussen fruit je de ui met de olijfolie voor ongeveer 5-8 minuten. Voeg de ui samen met alle overige ingrediënten toe aan de grote pan. Breng het weer aan de kook en laat het daarna 20 minuten pruttelen tot de mais zacht is en de soep gebonden. Roer af en toe in de pan en eenmaal klaar haal het laurierblad eruit. Maal alles fijn met de mixer.
Pasta met tomaten en basilicum Pasta met tomaten en basilicum
400 g tomaten uit blik
2 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
Bos verse basilicum grof gehakt
Zeezout en peper naar smaak
3 dl crème fraîche
300 g pasta

Meng de tomaten, olie, knoflook, basilicum, zout en peper. Verhit het op een laag pitje zodat de smaken goed in elkaar samenlopen. Voeg de crème fraîche toe zodanig dat er een glad mengsel ontstaat. Kook de pasta, giet af en roer er de saus door. Op je bord kun je er nog kaas bovenop strooien.
Berry apple pie
Bessen-en appeltaart
Zandtaartdeeg voor de bodem en top van de taart
50 g boter en wat extra voor in te vetten
100 g gouden basterdsuiker en wat extra om mee te sprinkelen
5 Royal Gala appels, geschil en verwijdert van klokkenhuis in acht of zestien partjes
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels ahornsiroop
150 g rode bessen mix uit de vriezer
1 ei
½ theelepel kaneelpoeder

Het taartdeeg kun je zelf maken of al voorgemaakt kopen. Ik had de laatste optie gekozen.
Verwarm je oven op 180°C. Verwarm de boter en suiker in een sauspan en wanneer de boter gesmolten is, voeg er de appels, gemberpoeder en ahornsiroop aan toe. Laat het geheel 15 minuten op een laag pitje staan met het deksel op. Voeg hierna de rode bessen aan toe en laat het weer vijf minuten staan met het deksel eraf.
Ondertussen kun je de ingevette taartvorm bekleden met je 1 cm dikke deeg. Snij de kantjes eraf. Als het fruit is afgekoeld kun je door een zeef laten gaan, zodat je het van het sap scheidt, maar bewaar het sap. Plaats het fruit in de taartvorm zodanig dat je een hoopje in het midden creëert. Giet er de helft van het sap over. Breng het ei aan op de kanten, leg het andere stuk taartdeeg over het fruit en besmeer ook de top met ei. Besprenkel met suiker en kaneelpoeder en maak enkele insneden in de top. Laat de taart 55-60 minuten bakken tot hij er goudbruin uitziet.

Wat was jouw avondeten?

Advertenties

10 gedachten over “Vegetarische Vrijdag #1

  1. Ik vind dit echt een goed idee! Aangezien ik vegetariër ben en altijd wel nieuwe receptjes kan gebruiken! Dit soep wil ik zeker ook eens maken! En die taart kan ook niet mis smaken, ziet er lekker uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s