Beauty

Wat na de middelbare school

Wat na de middelbare school, that’s the one million dollar question. Half in het zesde jaar werd hier op school al veel aandacht aan besteed. Een heel bundeltje aan ‘jezelf ontdekken‘ invullen. Zelfs na vijftig pagina’s wist ik nog niet wat mijn plan was. Ik wist wel al zeker wat ik niet wou. Voor mij geen Economie of Talen, dat is best uitzonderlijk voor iemand die 6 jaar Economie Talen heeft gestudeerd. De opleidingen die vooral werden uitgespit via klastripjes spraken mij dan natuurlijk helemaal niet aan: accountancy, handels-wetenschappen en business management. Daarnaast ook geen technische, sportief, muzikaal of journalistiek gerichte opleidingen. Met deze afbakeningen kon er al veel uitgesloten worden.

Hierna kwam het segment ‘Wat wil je dan eigenlijk‘. Vorig jaar heb ik een artikel geschreven die in deze richting liep (klik hier), maar het voelt toch iets anders aan als je neus op de feiten wordt gedrukt. Uit allerlei oefeningen en tests heb ik twee belangrijke categorieën kunnen onderscheiden: Wat je graag doet en wat je goed doet.
Studiekeuze1
In mijn geval luidt het volgende. Ik werk graag ordelijk: lijstjes, planningen en opgeruimd staat netjes. Drie activiteiten die ik graag doe zijn bakken, lezen en creatief bezig zijn met mijn handen. Tegelijkertijd stroomde er velen universiteits-en hoge school boekjes binnen. Deze overstroming aan verschillende opleidingen verwarde mij eigenlijk meer dan dat het de zaken verduidelijkte. Een hele handige site met tests die ik pas later heb ontdekt, legde al veel klaardere keuzes voor me neer.

Icares heeft een uitermate goede Studiekeuzetest, die voor mij in een bepaald zicht nog wel klopte. Na ongeveer 80 vragen heeft het voor mij de volgende opleidingen aangeraden.
opleiding
Op nummer een met stip stond Bachelor in de Voedings-en Dieetkunde. Ik moet je vertellen dat deze opleiding samen met Interieurmanagement en Facility management al in mijn hoofd ronddoolden, maar om het zo zwart op wit te zien als een van de suggesties overtuigde mij toch wat meer dan er gewoon aan te denken.

Na nog dagen te hebben gewikt en gewogen hakte ik de knoop door. Pros over deze opleiding: voeding en ik hebben altijd al een nauwe relatie gehad. Ik vind het interessant om naar programma’s als Supersize VS Superskinny, Obese (en Plastic makes perfect) te kijken. Cons: Na een opleiding Economie Talen beschikte ik in mijn ogen te weinig over chemie know-how. En de grote vraag ‘kun je hier wel werk mee vinden?’.

Uiteindelijk heb ik mezelf vandaag ingeschreven voor de studie Voedings-en Dieetkunde en besloten om een spoedzomercursus chemie te volgen om niet al te beginnen met een achterstand.

Weet jij al wat je wil?/Wist jij al wat je wou?

Advertenties

20 gedachten over “Wat na de middelbare school

 1. Ik heb zelf een keer de verkeerde keuze gemaakt en die is me fataal geworden. Ik heb geen enkel studiepunt gehaald waardoor ik, toen ik eindelijk de opleiding van mijn dromen had gevonden, niet meer verder kon. Nu ben ik ondertussen op zoek naar werk en damn, wat wou ik dat ik in september weer terug naar school kon.

 2. het scheelt maar weer dat ik pas over een jaar in mijn examenjaar zit, een vervolg opleiding lijkt me echt een lastige keuze

 3. Veel succes met je studie! Ik vond het heel moeilijk om na het middelbaar te beslissen wat ik wilde doen. Vond mezelf toen ook te ‘jong’ om al zo’n belangrijke beslissing te nemen. Een beslissing die de rest van je leven bepaalt, zeg maar.

 4. Wat leuk! Ik ga opleiding pabo doen! Was ik al vanaf groep 6 van overtuigd dus ik denk wel dat ik de juiste keuze (vooral voor mezelf) gemaakt heb! X

 5. Heel veel succes met je studie! Er zijn genoeg mensen die meteen de eerste keer de goede keuze maken of mensen die uiteindelijk een baan krijgen die niks met hun studie te maken had.

  In mijn geval was ik van gym 5 naar havo 5 gegaan vanwege 5-en voor al mijn exacte vakken. Ik had echt geen NT/NG moeten kiezen. Na havo studeerde ik Japans voor 1 jaar en 3 maanden en komend september begin ik aan Taal- en Cultuurstudies op de uni. Hopelijk is dit wel de goede keuze, anders kan ik tot mijn 60-tigste mijn studieschuld afbetalen 😛

 6. Spannend, veel succes! Ik heb uiteindelijk wel de verkeerde keuze gemaakt (of ja, verkeerd…gelukkig is het heel breed en heb ik wel echt een goed diploma). Het is gewoon niet mijn passie. Nu ben ik voor mezelf begonnen, dus alles kan! 🙂

 7. Ik wist pas na een kleine praktijkstage wat ik echt wilde studeren, dat doe ik nu 2 jaar en ben er blij mee! Kies iets wat je leuk vindt en vindt daar een studie bij!

 8. Heel veel succes met je studie! Het is heel goed dat je je zo goed geinformeerd hebt want je kan niet genoeg voorbereid zijn. Ik nam 2 x de verkeerde keuze en heb enorm spijt. Ik zit nu 2 jaar achter op mijn vrienden en dat is jammer, zeker nu ik besef dat de richting die ik nu doe, ideaal voor me is. Ik wou dat ik van in het begin de juiste keuze had gemaakt! x

  1. Echt jammer dat je nu ‘achterloopt’ dan heb je ook andere schema’s als de rest, maar wel echt fijn dat je hebt gevonden wat je geweldig ligt! Dankjewel Jana.

 9. Wat spannend zeg! Ik wist het eigenlijk al heel snel moet ik toegeven: journalistiek en dat is me gelukt ook 😀 maar nu wil ik nog een master doen en twijfel ik voor het eerst in mijn leven over welke kant ik op moet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s